Slovenija
215 ogledov

Prekinitev krepko udari po žepu

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Absurd. Eno nezavarovano leto stane tri odstotke več vse življenje.

Dopolnilno zavarovanje. Bralka je na dom po skoraj treh letih plačevanja premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje od Vzajemne prejela obvestilo, da se premija draži; z marcem bo namesto zdajšnjih 23,25 evra (brez popusta) znašala 24,62 evra.

Vendar znesek na prejeti položnici (25,36 evra) ni bil enak tistemu na obvestilu. Zanima jo, zakaj.  Na Vzajemni so pojasnili, da ima naša bralka najverjetneje triodstotni pribitek na premijo, ker je bila več kot eno leto nezavarovana. 

Vzajemnine premije od marca višje

23,25 evra znaša stara premija za Vzajemnine zavarovance. S triodstotnim popustom je zavarovanec plačal 22,55 evra.

24,62 evra znaša nova premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni. S triodstotnim popustom 23,88 evra.

Vse življenje višja premija 
Bralka je potrdila, da je bila res kakšno leto nezavarovana, in sicer je morala ob zamenjavi delodajalca plačevanje omenjenega zavarovanja prevzeti sama, a tega ni storila.

"To je bilo pred tremi leti. Zakaj bi še vedno morala plačevati pribitek?" se sprašuje. Na Vzajemni so odgovorili, da pribitek po zakonu ostane, vse dokler se dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje:

"Pribitek na premijo so dali zato, da bi se spodbudila zavarovanost pri čim nižji starosti. Če ne bi bilo pribitka, bi bilo več špekulacij v smislu, kdaj bi se nam dejansko 'izplačalo' vstopati v zavarovanje."


Podobno so razložili na ministrstvu za zdravje in dodali, da se za vsako nezavarovano leto premija poveča za tri odstotke, vendar največ do 80 odstotkov. 

Na omenjenem ministrstvu so povedali, da se z novimi predlogi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Zato takšna določila ne bodo prišla v poštev,” so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.