Slovenija
31 ogledov

Prekratka pooblastila

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
“Za tuja veleposlaništva nimam pooblastil, ukrepi so možni le na najvišji ravni,” pravi Nataša Pirc Musar.
Boji se predaje ZDA
Obtožbe. Odvetnik ustanovitelja WikiLeaks Juliana Assangea je sporočil, da se bo Assange bojeval proti izročitvi Švedski zaradi poskusa posilstva. Assange se boji, da bi ga predali ZDA.

“Lahko nadziram vsa naša veleposlaništva na tujem, ne pa tudi tujih pri nas,” nam je povedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Nanjo smo se obrnili, ker je iz nedavno razkrite depeše očitno, da so imeli ameriški diplomati navodila o zbiranju podatkov o za njih zanimivih posameznikih. Med zbranimi podatki naj bi bile tudi številke kreditnih kartic ter celo zdravstveni in biometrični podatki visokih politikov.

Ključno pridobivanje
Kakšen pa bi bil postopek, če ne bi šlo za tuje veleposlaništvo? “Moj urad bi ugotavljal, ali so podatki pridobljeni zakonito. Če bi jim podatke dali politiki sami, potem ne bi bilo težav. Če pa bi jih pridobili nezakonito, torej na primer iz kliničnega centra ali izvora ne bi znali pojasniti, potem bi lahko ukrepala,” pravi Pirc Musarjeva. Dodaja, da v konkretnem primeru ne more narediti “čisto ničesar”.

Na najvišji ravni
Ker so podobna navodila dobila tudi veleposlaništva ZDA v nekaterih drugih evropskih državah, nas je zanimalo, ali se vseeno pripravljajo kakšni ukrepi. “O tem bomo zagotovo govorili s kolegi na sestanku v Bruslju,” pove Pirc Musarjeva, ki se danes mudi v Bruslju. Dodaja še, da ni pričakovati, da bi se zadrega lahko reševala kako drugače kot na ravni Evropska komisija-ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.