Slovenija
81 ogledov

Prekvalificirajte se!

41.795 gasilcem, rudarjem, železničarjem in drugim trenutno delodajalci vplačuje Žurnal24 main
Beneficiranci: Ministrova izjava, naj se prekvalificiramo, je smešna.
Kdo v pokoj prej
Beneficirani poklici. Pravico do predčasne upokojitve imajo vojaki, livarji, baletniki, vozniki avtobusov, strojevodje, radiologi, steklarji, dimnikarji, cariniki, piloti ... Delodajalec jim mora plačevati obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Kako bi policisti, ki so denimo preiskovali tajkune, tem potem pometali dvorišče ali stražarili pri njih kot varnostniki? To je smešno,” ministru za delo Ivanu Svetliku odgovarja šef sindikata policistov Zoran Petrovič. Minister je namreč ob torkovem protestu delavcev, ki delajo na beneficiranih delovnih mestih, zažugal, da ni nujno, da se pri 50. upokojijo, pač pa se lahko prekvalificirajo.

Po Petrovičevem bi bila edina možnost za prekvalifikacijo zgaranih policistov na delovna mesta znotraj policije. Kot pravi, te danes pošiljajo na delo na dežurne postaje, ki pa so jih že želeli ukiniti. Bi pa lahko po njegovem okrepili tudi mentorstvo mladim policistom, kar bi bila za starejše dodatna motivacija za podaljševanje delovne dobe.

"Nepremišljena izjava!"
"Ko sem slišal ministrovo izjavo, se mi je zdelo najbolje, da vsi nehamo delati na teh težkih delovnih mestih in si gremo prihodnost iskat drugam, kjer bomo lahko delali do 65. leta. Da bi prestavil nekoga, ki je že tako izčrpan – ta izjava ministra je zelo nepremišljena," je do ministrovih idej o prekvalifikaciji kritičen Zlatko Ratej iz sindikata strojevodij. Poudarja, da delovnih mest za prekvalifikacijo, kjer bi v starosti delali lažja in manj stresna dela, ni. Sindikalist Doro Hvalica, ki zastopa plesalce, pa pravi, da bi morali za prekvalifikacijo zagotoviti vsaj od pet- do desetletno prehodno obdobje, v katerem bi oblikovali sklad, iz katerega bi financirali dodatna izobraževanja.

Miniintervju: Andraž Rangus, ministrstvo za delo
1. Seznam beneficiranih poklicev je dolg 12 strani. So se te ugodnosti preveč razbohotile? Dejstvo je, da se seznam ni posodobil že od leta 1992, ko so šli preverjat pogoje na delovna mesta. Zato je nujno, da se ti seznami pregledajo in posamezna delovna mesta preverijo, ali so tako zdravju škodljiva, kot so bila pred 20 leti.
2. Koliko poklicev bo izginilo s tega seznama? Polovica? Ne, to je zagotovo preveč. Verjetno manj.
3. Kateri poklici? Ne morem oceniti.
4. Bi se lahko na seznam uvrstili tisti, ki jih na njem še ni? Lahko. Je pa res, da so tehnologije tako napredovale, da tudi če se odpirajo nova delovna mesta, so izjemno visoki standardi. Tako da je tudi s tega vidika vprašljivo, kateri so tisti poklici, ki bi se lahko dodatno vključevali. Smisel tega je, da se gre v zmanjševanje poklicev, ki so vključeni v obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri vedno več poklicih in delovnih mestih sta zagotovljena taka varnost kot zdravje pri delu, da ni več potrebe po vključitvi, in to je tudi namen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.