Slovenija
18 ogledov

Prelitih 42 tisoč litrov krvi

krvodajalska akcija
1/6
Žurnal24 main
Ta teden (med 8. in 15. majem) je tradicionalni teden Rdečega križa Slovenije. Poudarek je na krvodajalstvu – lani so zabeležili kar 111.106 krvodajalk in krvodajalcev.

Ob tej priložnosti smo obiskali krvodajalsko akcijo v Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Laboratorij in prostor za odvzem krvi je bil ves čas poln, tako da medicinskim sestram ni manjkalo dela. Kot so nam povedale, ta teden za zdaj niso zaznale povečanja obiska – bi ga bili pa veseli, saj jim trenutno primanjkuje krvi (med drugim je precej problematična skupina A+).

Zavod za transfuzijo: posnetke z današnje krvodajalske akcije si oglejte tukaj.

Opazili smo veliko mladih krvodajalcev, predvsem študentov. Kot so nam povedali, se jih nemalo redno udeležuje krvodajalskih akcij in to vidijo predvsem kot preprosto pomoč drugim. "Obisk krvodajalskih akcij poteka v skladu s programom za mesec maj," pa so nam povedali v Rdečem križu (RKS) in dodali, da so trenutne potrebe po krvi zadostne. Kot zanimivost, lani se je krvodajalskih akcij udeležilo kar 111.106 krvodajalk in krvodajalcev, ki so darovali več kot 42 tisoč litrov krvi. "Izvedenih je bilo 1.560 krvodajalskih akcij, od tega 380 terenskih," še pravijo v RKS.

Teden dražjih kart in znamk
V tem tednu so sicer dražje tudi cene vozovnic za avtobus in vlak ter znamk – vse za 15 centov. To se šteje za "prostovoljski prispevek", v RKS pa pravijo še, da "Zakon o Rdečem križu Slovenije in sklep Vlade RS opredeljujeta obveznost plačila prispevka v Tednu Rdečega križa Slovenije".

Pričakujejo, da bodo v sklopu tega tedna zbrali "najmanj enako vsoto sredstev, ki jih bomo prav tako namenili za humanitarne programe". Lani so s prodajo doplačilnih znamk in nalepk zbrali 277.441,82 evra.

Desetino so namenili izvajanju socialno-humanitarnih programov ter dejavnosti na področju promocije dejavnosti nacionalnega društva, 40 odstotkov za izvedbo programov pomoči učencem ob novem šolskem letu, 30 odstotkov za programe pomoči družinam, ki vključujejo posredovanje materialne pomoči posameznikom in družinam v stiski, ter 20 odstotkov za kritje dejanskih stroškov OZ RK, povezanih z izvedbo Ukrepa dobave hrane EU najbolj ogroženim v skupnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.