Slovenija
16 ogledov

Prelomno leto za knjižnico

Polica z vsem gradivom bi se vlekla od Kranja do Šenčurja. Zaradi omejenega pros Žurnal24 main
Kranj. Selitev in digitalizacija knjižnice. Večji interes med bralci.

 

Selitev 170 ton
Število članov v kranjski knjižnici se je lani povečalo za 2,5 odstotka, dejavnih je bilo 15.100 članov. Izposodili so si 800 tisoč enot gradiva ali pet odstotkov več kot predlani.

Najbolj brana knjiga lani je bila Čefurji raus! Gorana Vojnovića. Letos bralci najraje posežejo po
Snubcu proti svoji volji avtorice Kathleen Woodiwiss.

Ob selitvi bodo prenesli več kot 300 tisoč enot oziroma okrog 170 ton gradiva.

Osrednja knjižnica po nekajletni stagnaciji spet opaža večje zanimanje med obiskovalci. Letos želi vzpostavilti digitalno knjižnico, čaka pa jo tudi obsežna selitev v nove prostore.

Več članov, večja izposoja
V knjižnici opažajo tako rast števila članov kot tudi povečanje izposoje gradiva. Najbolj, kar za četrtino, se je povečala izposoja v Šenčurju. Oba kazalnika sta zadnja leta sicer stagnirala oziroma celo padala.

Direktor Viljem Leban opozarja še na število dejavnih uporabnikov, ki pa je pod slovenskim povprečjem. To pripisuje neprimernim prostorom.

Kdaj selitev
Leban še vedno pričakuje, da bo selitev v Globus na vrsto prišla še letos, načrtuje pa vzpostavitev digitalne knjižnice in digitalizacijo za slabovidne, nadaljevali bodo gradnjo spletnega leksikona Gorenjci.si, pripravljajo pa tudi projekt dostopa do multimedijskih vsebin na spletu. "Ker razpisi, na katerih kandidiramo za sredstva, še niso končani, bomo o teh projektih poročali, ko bodo izvedeni," je bil v napovedih previden direktor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.