Slovenija
18 ogledov

"Preložili srečanje z realnostjo"

Letos bo treba privarčevati vsaj 400 milijonov evrov, pravi Gaspari. (Foto: Žurn Žurnal24 main
Socialni partnerji si bodo danes izmenjali mnenja o interventnem zakonu za leto 2012. Poslanci med tem odločili, da se v tem mandatu s tem zakonom ne bodo ukvarjali.

Vlada je tako predlog interventnega zakona za leto 2012 včeraj neusklajenega s socialnimi partnerji poslala v obravnavo državnemu zboru.

Minister Ivan Svetlik je izrazil bojazen, da bo zaradi neuveljavitve interventnega zakon v prihodnjem letu treba poseči po še ostrejših ukrepih.

Ker interventni zakon letos ne bo sprejet, se bodo v prihodnjem letu pokojnine dvignile za 102 milijona evrov, plače javnih uslužbencev za 120 milijonov evrov in transferi posameznikom za 75 milijonov evrov, kar skupaj znese 297 milijonov evrov. Sodniške plače bodo tako s 1. januarjem 2012 v istem plačnem razredu kot poslanske. Ali bodo usklajene tudi za nazaj, še ni znano.

"Verjetno smo preložili srečanje z realnostjo za kakšne pol leta," je poudaril sindikalist Branimir Štrukelj. Zdaj po njegovih besedah odpadejo napovedani scenariji v primeru sprejema interventnega zakona, med drugim tudi referendum. "Čakamo na pooblastila nove vlade in verjetno na nadaljevanje konfliktov, ki se bodo po moji presoji za nazaj gledali zgolj kot začetek. To je začetek nekega konflikta," je zaključil predsednik konfederacije.

Na današnji seji ESS so se po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igorja Anatauerja vsi strinjali, da je treba nekaj narediti, ko pa so prišli do konkretnih primerov, pa se je razprava vrtela okoli varčevanja pri letalskih vozovnicah. "Javne uprave ne moremo več financirati, ker je premalo ljudi v gospodarstvu in ker je kondicija tega gospodarstva slaba tudi s pomočjo javne uprave," je bil kritičen.

Tudi o davčnih blagajnah

Vlada na četrtkovi seji ni podala soglasja k rebalansu finančnega načrta ZZZS za leto 2011, je pa zavodu naložila, naj takoj pristopi k izdelavi novega rebalansa, ob tem pa naj upošteva celovit in uravnotežen pristop.

Delodajalci in delojemalci so pa na seji predlagali vladi, naj ponovno razmisli o podpori rebalansu finančnega načrta ZZZS za leto 2011. Rebalansa finančnega načrta, kot ga predlaga ministrstvo za zdravje, letos ni možno uresničiti, je med sejo ESS pojasnil generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Na dnevnem redu seje je tudi predlog zakona o davčnih blagajnah, s katerim želi vlada zmanjšati obseg sive ekonomije in davčno vrzel pri ponudnikih blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino. Po predlogu bi morali ti ponudniki najpozneje do 1. decembra 2012 začeti uporabljati posebne blagajne, prek katerih se bi evidentiral gotovinski promet. Predlagatelja zakona o davčnih blagajnah, vlada in ministrstvo za finance, sta na sestanku sklenila, da bosta na novo opredelila zavezance in izjeme za uvedbo davčnih blagajn. Zaradi bližajočih se bolitev, pa je zelo verjetno, da morebitni nov predlog zakonodaje ne bo prišel pravočasno v proceduro.

Komentarjev 1
  • privat 20:43 08.oktober 2011.

    kdo lahko njim verjame?? jaz mislim da vse samo lažejo...pa ali so kradli??