Slovenija
4984 ogledov

Premalo dežja, huda suša še naprej. Kaj nas čaka?

Poletje epa
Plohe in nevihte, ki so v soboto zajele nekatere dele Slovenije, niso prinesle večje pošiljke dežja, zato suše niso bistveno omilile.

Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, drugje pa je bilo dežja zelo malo, večinoma celo nič, je sobotno vremensko dogajanje za STA povzela meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik.

Kot je pojasnila Hladnik Zakotnikova, je v soboto največ dežja padlo na severozahodu države, med pet in 25 litrov na kvadratni meter. Ta količina pa za omilitev suše, ki je tam zelo huda, ni zadostna.

Naliv | Avtor: bralka bralka

"O omilitvi suše bomo lahko govorili, ko bo padlo kakšnih 50 litrov dežja na kvadratni meter. Za kakšen dan ali dva je tokratno deževje stanje omililo, kaj konkretno boljše pa ni," je poudarila meteorologinja.

Naslednja, manjša pošiljka dežja bo po njenih besedah v ponedeljek, nato pa na padavine kaže naslednji konec tedna, "a to je še pod vprašajem". V ponedeljek naj bi sicer največ dežja padlo na severu, vzhodu in v osrednji Sloveniji. Primorska bo suha. "Količine ne bodo velike, mogoče pet litrov na kvadratni meter, kaj več verjetno ne," je sklenila Hladnik Zakotnikova.

Slovenija se sooča s hudo sušo. Zaradi pomanjkanja padavin so težave s pitno vodo, v Istro jo odgovorni že skoraj dva tedna dovažajo s cisternami iz Unice.

Velike težave so v kmetijstvu, kjer bo pridelek okrnjen. Marsikje je koruza nižje rasti in ne nastavlja storžev. Mnogi travniki so rjavi, na sadju in zelenjavi se poznajo ožigi. Pomanjkanje padavin in dolgotrajna vročina sta načela tudi sicer bolj sušnih razmer vajeno vinsko trto. Jesensko podobo že zdaj dobivajo nekateri gozdovi. Na udaru je tudi živinoreja.

Na Primorskem je zaradi suše še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost je tudi drugod po Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.