Slovenija
27 ogledov

"Premalo informirani"

Patricija Pirnat, vodja proizvodnje KZ Agraria, bo o varni hrani spregovorila tu Žurnal24 main
Varna hrana. Vrtci morajo izbrati najcenejšega, ne ponudnika najbolj zdrave hrane.

“Primerov dobrih praks je malo. Odgovorni za nabavo hrane v javnem sektorju, šolah in bolnišnicah so še premalo informirani,” o povezanosti teh ustanov z lokalnimi dobavitelji pravi Bojan Frančeškin, direktor Kmetijske zadruge (KZ) Agraria Koper, ki danes ob 13. uri na Primorskem sejmu pripravlja predavanje o varni in bolj zdravi integrirani pridelavi zelenjave in sadja iz slovenske Istre, na katero so povabili predvsem vodje kuhinj javnih ustanov.

Prav v teh dneh pravega posluha ni bilo v Vrtcu Koper. Klara Franca, ravnateljica vrtca, odgovarja, da so pač zavezani javnemu naročanju ter da so izbrali ponudnika, ki je izpolnjeval pogoje in je bil najugodnejši. Katerega, ne razkrije, češ da razpis še ni končan.

“Nevarnostim, kakršne so se zdaj pojavile v Evropi, se izognete, če kupite lokalno, na integriran način pridelano hrano naših kmetov, ki so izpostavljeni strogemu nadzoru. Zaradi kratkih logističnih poti živila ohranjajo tudi svežino in hranilno vrednost,”
pojasnjuje Frančeškin.

Kempinski za lokalno
Frančeškin ne skriva tudi razočaranja nad našimi trgovci, ki sledijo le ekonomski logiki. Odkup teh je zato slab, vse bolj prevladuje cenejši uvoz. Presenečen pa je nad spremembo miselnosti nekaterih lokalnih gostincev in hotelov, ki vse bolj prisegajo na lokalno pridelano hrano.

“Večina naše zelenjave in sadja je domače pridelave, med sezono pa je doma nabavljena kar vsa, razen izjem. Posebej za naš hotel kmetje gojijo češnje, fige in žižole,
” pa nam je pove Curt-Daniel Scheffler, glavni kuhar v hotelu Kempinski Palace.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.