Slovenija
28 ogledov

Premalo inšpektorjev za Barje

Za nedovoljeno odlaganje odpadkov v okolju so predpisane kazni od 1.200 do deset Žurnal24 main
Barje. Za večino odlagališč pristojen okoljski inšpektorat, pravijo na MOL
Kritike društva
Očitk
i. Društvo Barjanski zmaj, ki prireja čistilne akcije Ljubljanskega barja, je med drugim kritično do sodelovanja z MOL. Na MOL pa so povedali, da prošnje za sodelovanje pri akciji letos niso prejeli, bodo pa z veseljem objavili sporočila društva o akciji. V javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje so dejali, da se bodo akcije udeležili, če bodo dobili ustrezne podatke.

Med razlogi za malo izdanih odločb v zvezi z divjimi odlagališči na Ljubljanskem barju so težave s kadri in preširoko delovno področje, so povedali na inšpektoratu za okolje in prostor (Irsop). Od leta 2006 do prve polovice lanskega leta so namreč v zvezi z odlagališči izdali le deset odločb. Dodali so, da nadzorujejo le tista z nevarnimi in gradbenimi odpadki ter zemeljskimi izkopi, saj so za komunalna pristojne občine. Prvih pa je po informacijah Mestne občine Ljubljana (MOL) na Barju kar 90 odstotkov.

Pospravi krivec ali lastnik
Da ugotovijo, kdo je odpadke odložil, traja precej časa, so razložili na Irsopu in dodali, da v večini primerov storilcev ni mogoče določiti. Glede na to, pravijo, so lani izdali pet odločb, letos pa so do zdaj uvedeni štirje inšpekcijski postopki. "Če povzročitelja ni mogoče ugotoviti, je breme odstranitve nedovoljeno odloženih odpadkov na lastniku zemljišča," so 
razložili. Če povzročitelj ali lastnik zemljišča tega ne stori, mu grozi kazen od 600 do 20 
tisoč evrov.

Prijave občanov o divjih odlagališčih so redke.
Inšpektorat MOL

Za azbest našli izvajalca
Inšpektorat MOL je med letoma 2009 in lani na Barju izvedel 12 izrednih nadzorov, tudi v sodelovanju s policijo. Čiščenje odlagališč odrejajo sproti, za nelegalno odloženo salonitno kritino in gradbene odpadke na občinskih zemljiščih pa so z razpisom našli izvajalca, ki to odstrani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.