Slovenija
39 ogledov

Premalo mlade krvi

Leon Kern daruje večkrat na leto. "Če je le možno, grem sam, udeležujem pa se tu Žurnal24 main
Krvodajalci. Rekorderji iz nesebičnosti darovali kri in plazmo več kot stokrat.

Srečko Blagovič in Leon Kern sta, sodeč po podatkih območnega odbora Rdečega križa Kranj, več kot stokrat darovala kri in plazmo.

Vinko Meserko
Rekorder
. Pri kranjskem Rdečem križu so med ljudmi, ki so kri darovali več kot stokrat, izpostavili tudi Vinka Meserka, vendar nam ga ni uspelo priklicati.

Tako Srečka iz Praš pri Mavčičah kot Leona s Primskovega v Kranju so h krvodajalstvu pritegnili starši. "Oče me je zvabil med krvodajalce. Pri osemnajstih. Ugotovil sem, da so 'fejst' fantje in dekleta, tako da sem kar vztrajal," se rad pošali 52-letni Kern. "To sem podedoval od staršev. Oba sta bila redna krvodajalca," dodaja nekaj let mlajši Blagovič, ki je kljub cerebralni paralizi prav tako vedre narave. "Kot otrok sem se bal igel, zdaj pa ne več. Zdaj me pičijo dvakrat," pove v šali. Vseeno je darovanje zanj pogosto tudi čustveni izziv. Še posebno kadar daruje citoferezo, pri čemer sedi nasproti hudo bolnih. "Pogosto je zelo težko," je čustven o srečanjih.

Zakaj pomagata
"Drugače ljudem ne morem pomagati," svojo stalno pripravljenost za krvodajalstvo komentira Blagovič, sicer pa svojo vlogo nerad pretirano poudarja. Podobno velja tudi za Kerna. "Nikoli ne veš, kdaj boš kri potreboval sam," pravi. "Ko jo enkrat potrebuješ, nisi ne črn, ne bel, ne bogataš, ne klošar, ampak zgolj človek, ki mu je treba pomagati. Na to je dobro pomisliti prej, ne ko je enkrat prepozno," dodaja. Bolj kot na število darovanj je Leon ponosen na število mlajših, ki jih je zvabil med krvodajalce. "Mladih je premalo. Sicer se stanje popravlja, ampak stari mački bomo morali enkrat nehati. Dobro bi bilo, da bo kdo tudi za nami," pravi. Sicer pa pričakuje, da se bo naslednje akcije udeležil že junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.