Slovenija
207 ogledov

Premeščanja in odpuščanja brez pojasnil

Bojan Traven Matej Leskovšek/Planet TV
Na kadrovske spremembe na TV Slovenija se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Vodstvo TV Slovenija in Informativnega programa je v začetku septembra izpeljalo več kadrovskih in programskih sprememb, ki odmevajo v javnosti. 

Spremenjen je koncept oddaje Tarča, ki je kot ena redkih v Sloveniji spodbujala preiskovalno novinarstvo. Oddaja je skrajšana, od dosedanje avtorske ekipe pa je ostal le še voditelj, Boštjan Anžin. Po neuradnih informacijah naj bi oddaja na sporedu ostala le še do novega leta.


Premeščeni brez pojasnil

Jelena Aščić | Avtor: Zaklop.com Zaklop.com
Kot smo že poročali, so v osrednji informativni oddaji zamenjali voditeljico Jeleno Aščić. Namesto nje bo Dnevnik vodila Elen Batista Štader. Helena Milinković ne bo več vodila oddaje Globus, ki je oddaja o zunanjepolitičnih temah. Globus bo imel odslej enega voditelja, to bo Igor Jurič. "Tako obe omenjeni kot tudi nekateri drugi novinarji in voditelji, ki so bili premeščeni na nova delovna mesta, so za te spremembe izvedeli pozno in brez obrazložitev, po kakšnih strokovnih merilih se je odločalo vodstvo. To je v uredništvu povzročilo vzdušje strahu in defetizma, kar zagotovo ne prispeva k dvigu kakovosti novinarskega dela," opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije.

Štiri sodelavce informativnega programa je vodstvo brez pojasnil in le dan pred iztekom pogodbe obvestilo, da jim pogodbe ne bodo podaljšali. Med novinarji, ki so tako čez noč ostali na cesti, je tudi Erik Valenčič, ki se je uveljavil kot avtor odmevnih dokumentarcev. Med drugim je njegov film o Kurdistanu sprejet na letošnji Festival slovenskega filma.

"Izkoriščanje najšibjejših se nadaljuje"

"Tudi te odločitve pristojni niti javnosti niti novinarjem Informativnega programa TVS niso strokovno utemeljili. V DNS ob tem opozarjamo, da je programski svet RTVS soglašal z zavezo vodstva zavoda, da bo uredilo status stalnih honorarnih sodelavcev. Odločitev o prekinitvi pogodb v zadnjem trenutku in celo brez dogovora s sindikati pa kaže nasprotno – da se praksa izkoriščanja najšibkejših, torej sodelavcev brez redne zaposlitve, v javnem zavodu nadaljuje," pravijo v društvu novinarjev, kjer zahtevajo javno pojasnilo teh ravnanj.

Traven bo urednik Dnevnika

Društvo novinarjev od vodstva Tv Slovenija pričakuje tudi jasno opredelitev do vse pogostejših očitkov, da vodstvo kadrovske poteze izvaja po kriterijih, ki so osebnega, ne profesionalnega izvora. "Težko se je izogniti tudi vtisu, da gre pri zadnjih premeščanjih za kaznovanje novinarjev, ki so bili v notranji javnosti do potez vodstva kritični. Pričakujemo tudi javno pojasnilo in odgovore na očitke novinarjev RTV Slovenija, da Informativni program TVS v “prvi plan” umešča zaradi kršenja novinarskega kodeksa na Novinarskem častnem razsodišču večkrat obsojene novinarje, hkrati pa iz njega umika zaradi svojega dela večkrat nagrajene avtorje," pravijo v DNS. Gre za Bojana Travna, ki je z direktorico televizije Ljerko Bizilj sprva podpisal pogodbo za sodelovanje na tretjem programu, zdaj pa bo urednik Dnevnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • fireblade 21:58 02.september 2015.

    kakšen procent mora biti pa tudi desnih, saj levih je kot pečka.

  • MCristo 19:33 02.september 2015.

    Diktatura, da je ni večje!Bizilj, Traven, Rebernik, Filli, Štular!Desna trobila!

  • marabunta 22:32 01.september 2015.

    na rtv kot vedno mešajo meglo in sprejemajo ter odpuščajo kot se komu zazdi, brez argumentov in kot zgleda bolj prijateljsko.....