Slovenija
20 ogledov

Premier ostaja v bolnišnici še en teden

Borut Pahor v bolnišnici Kabinet predsednika vlade
Predsednik odhajajoče vlade bo ostal v bolnišnici tudi prihodnji teden. Stanje se mu sicer izboljšuje. Zanikali so govorice o tumorju in pojasnili, da sta bakteriji povzročili vnetje ušesa.

Predstojnik klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Miha Žargi je povedal, da je do zapletov pri vnetju najverjetneje prišlo zaradi odlašanja zdravljenja. Zato bo moral predsednik vlade Borut Pahor v bolnišnični oskrbi ostati tudi naslednji teden.

Ob sprejetju v bolnišnico 12. decembra je Pahorjeva bolezen že precej napredovala. Po Žargijevih besedah je premier predolgo odlašal z začetkom zdravljenja. Pred tem se je namreč Pahor slabo počutil že 14 dni. Ob tem je Žargi dodal, da se je bolezen razvijala in tlela kar nekaj časa. To pa je po njegovih besedah tudi razlog, da je pri vnetju srednjega ušesa prišlo do zapletov.

Pahorjevo zdravljenje je v prvih dneh potekalo zadovoljivo, vendar je bilo vnetje srednjega ušesa neznačilno za običajne pogoste oblike tovrstnega vnetja. "V tem primeru že sam izcedek ni bil značilen," je poudaril Žargi. Dodal je še, da je tudi mikrobiološka preiskava pokazala bakterije, ki jih redko najdejo kot povzročitelje vnetja srednjega ušesa.

Diagnostiko so tako po Žargijevih besedah razširili tudi na možne druge vzroke, ki bi lahko prispevali k vnetju. "Upoštevali smo, da je bil premier v juniju na državniškem obisku v Indiji, da je obiskal bolnišnico in da je bil v tesnem stiku z bolnimi otroki," je dejal.

Sicer pa se zdravstveno stanje predsednika vlade izboljšuje. Kot je povedal, tudi laboratorijski izvidi kažejo, da se vnetje srednjega ušesa umirja.

Govorice o tumorju neresnične

Kot je navajal portal 24ur.com, je Žargi je zanikal, da bi lahko bil vzrok za Pahorjevo stanje tumor. V zvezi s tem so se namreč v zadnjih dneh pojavila nekatera ugibanja.

Pahor kljub bolezni delaven

Sicer je Pahor danes v dobri psihofizični kondiciji, je poudaril Žargi. "V bolnišnici dela do polnoči, sprejema obiske, komunicira ... Pravi, da je tega vajen in da brez tega ne more," je dejal Žargi. Dodal je, da je Pahorjeva aktivnost dokaz, da funkcionira normalno.

Predsednik je po Žargijevih besedah zaprisežen športnik, ki brez fizičnega napora ne more. Vendar je v obdobju, ko je že bil bolan, z vadbo nekoliko pretiraval, pravi Žargi. Sicer pa je po njegovih besedah Pahor danes izrazil željo po rekreaciji. Vendar so mu svetovali, da se za zdaj temu odpove.

Kot je še povedal Žargi, je Pahor želel, da ga bolnišnično osebje in zdravniki obravnavajo kot vse druge. "Dobiva tudi hrano kot vsak bolnik kliničnega centra," je dejal.

Kaj bo s Pahorjevim zdravjem v prihodnje?

Zdravljenje v bolnišnici bo po Žargijevih besedah trajalo še ves naslednji teden, ker se bojijo, da bi prišlo do poslabšanja vnetja. Dodal je, da bo ob koncu naslednjega tedna narejena tudi slikovna diagnostika, šele nato se bodo odločili o nadaljnjem zdravljenju.

Vsak zaplet akutnega vnetja srednjega ušesa pa ima lahko posledice, je dejala asistentka Saba Battelino. Kot je povedala, Pahor po drugem posegu sliši bolje in težav z ravnotežjem nima. Tudi obrazni živec, ki poteka skozi srednje uho in skozi vneto območje, je popolnoma neprizadet, je povedala.

Ali bo Pahorjev sluh tak, kot je bil pred posegom, ne morejo zagotoviti, je dejala Battelinova. "Uporabljali smo različna, močna antibiotična sredstva. Samo vnetje in toksini sicer lahko povzročijo okvaro, vendar tega za zdaj nismo zaznali," je pojasnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.