Slovenija
21 ogledov

"Premier preveč prosjači"

Slavnostna akademija ob 20. obletnici samostojne Slovenije. (Foto: X1) Žurnal24 main
Novoustanovljeno Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je pripravilo slavnostno akademijo ob 20. obletnici samostojne Slovenije. Govornik Boris Pahor kritiziral premierja.

Tone Kuntner je odprl slavnostno akademijo, na katero so prišli Boris Pahor, Ivan Oman, Janez Janša in Urška Bačovnik Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle, Tone Krkovič, Miha Brejc, Lovro Šturm, Milan Zver 

Na prireditvi bodo nastopili Ivo Ban, Regina in Nina Ivanič.

"Kar koli rečem, so jezni eni ali drugi"
Boris Pahor je kot slavnostni govornik dejal: "Nisem navajen slavnostnih govorov. Kar koli rečem, so jezni eni ali drugi, levi ali desni." Pravi, da se boji sosedov, denimo "na italijanski strani imamo sosede, ki niso ravno vzpodbudni". Po njegovem smo preveč eksponirani, "pred Italijani nimamo kritega hrbta. Vprašanje je, kaj bo s slovensko obalo v Istri. Mi še vedno ne znamo biti Mediteranci, osrednja Slovenija je še vedno bolj navezana na Dunaj." Sprašuje se, ali bo Slovenija dobila izhod na odprto morje.

"Šli smo iz nujnosti diktature, kot pravi Spinoza, je Slovenija preveč na lahko vzela svobodo. Nekateri so pozabili, da morejo gledati tudi na narod, ne samo nase," pravi Pahor. Slovenska mladina je po njegovem amorfna. Predsednik vlade hodi po njegovem mnenju v Italijo preveč prosjačit za denar za zamejce. Biti bi morali bolj ponosni, nastopiti kot država.

"V Evropi nimamo principa, po katerem graditi jutrišnji dan," pravi Pahor. Zaključil je z besedami: "Bolj kot preteklost me skrbi realnost."

"Kdor ni protikomunist, ni demokrat"
"Bog daj dober večer!" je dejal Ivan Oman. Po njegovem nekateri pravijo, da je treba gledati naprej, ne nazaj, "a prav tisti, ki to pravijo, gledajo zelo, zelo nazaj". Dodaja, da je zgodovino treba poznati. Uporablja izraz "pristogeneza", osamosvojitev pa "slovenski izhod iz Egipta skozi Rdeče morje. Egiptovskih loncev mesa sploh ni bilo." Po priznavanju zaslug za osamosvojitev Demosu so se začeli očitki o desničarstvu in protikomunizmu. "Kdor ni protikomunist, ni demokrat," je odločen Oman.

"Enoumja ne bo mogoče restavrirati," pravi Oman. Po njegovem bo prišel čas, ko bodo naši potomci enotni ob tistem, kar nas zdaj razdvaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.