Slovenija
20 ogledov

"Premier, prižgite rdeče alarme"

Odpuščali naj bi postopoma. (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor mora ukrepati takoj, je prepričan predsednik SLS Radovan Žerjav, ki ga skrbi stanje poslovnega okolja v državi.

Zadnja novica o selitvi proizvodnje podjetja Secop iz Bele krajine na Slovaško in posledično izgubi 700 delovnih mest je po mnenju Radovana Žerjava pokazatelj alarmantnega stanja na področju tujih investicij v Sloveniji. Žerjav meni, da bi moral predsednik vlade takoj prižgati vse rdeče alarme v svojem kabinetu in ukrepati.

Poslovno okolje v Sloveniji je treba urediti tako, da bodo obstoječi tuji kot tudi slovenski investitorji ter perspektivni podjetniki ostali v Sloveniji.
Radovan Žerjav, SLS

"V Sloveniji smo že vse od konca leta 2008 priča popolni odsotnosti spodbujanja prihoda tujih neposrednih naložb kot tudi internacionalizacije slovenskih podjetij," pravi Žerjav, ki tudi ugotavlja, da se zdaj dogaja še slabše. "Ker se vlada ne ukvarja z izboljšanjem poslovnega okolja, smo priča začetku umikanja obstoječih tujih investitorjev iz Slovenije." Žerjav poudarja, da so nujni hitri ukrepi za razbremenitev slovenskega gospodarstva.

Na cesto 700 ljudi
Kot smo že poročali, podjetje Secop namerava odpustiti 700 delavcev. Prva odpuščanja naj bi se začela julija ali avgusta. Zavod za zaposlovanje se že pripravlja. Od dinamike odpuščanja pa bo odvisno, kako se bo zavod s tem spopadel.

V zvezi z dogajanjem v Secopu so se danes odzvali tudi v LDS in NSi. V LDS so zapisali, da so črnomaljski dogodki le vrh ledene gore, NSi pa je sporočila, da gre za alarm slovenskemu gospodarstvu.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič se je že obrnila na predsednika vlade in ga prosila, da se tako vlada kot pristojni ministrstvi dejavno vključijo v iskanje novega strateškega partnerja.

Predsednik vlade Borut Pahor je dopoldne poklical županjo in z njo govoril o aktualnih težavah zaradi selitve podjetja Secop. Dogovorila sta se, da bosta v stikih v zvezi z omenjeno tematiko. Pahor je govoril tudi s kabinetom ministrice za gospodarstvo in ostalimi pristojnimi ministrstvi in jim naložil, naj zadevo proučijo.

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za delo ter vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko bodo predvidoma v četrtek obiskali črnomaljsko družbo Secop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.