Slovenija
30 ogledov

Premier: Zakaj pa ne BMW

Pahor se trenutno vozi v vladnem audiju. Kot zatrjujejo pri Porsche Slovenija, j Žurnal24 main
BMW v službi vlade. Premier Pahor pravi, da ne bi bilo nič narobe, če bi vlada sklenila posel o brezplačnem najemu vozil. Vseeno pa bodo za mnenje znova prosili Kosa in Šoltesa.

Predsednik vlade Borut Pahor je v komentarju na včerajšnjo novico, da namerava vlada z BMW Group Slovenija skleniti posel o brezplačnem najemu najmanj 38 vozil BMW (po večini serije 5), dejal, da v tem primeru vlada ne bi storila nič nezakonitega. Pahor je ob tem dal primerjavo z Renaultom, ki na Dolenjskem ohranja veliko delovnih mest.

"Želeli smo združiti želje po prezentaciji novih tehnologij, v kar je skupina BMW vložila veliko denarja in znanja ter pokazala veliko uspeha, z ambicijo vlade, da se omogoči uporaba in implementacija teh zelenih tehnologij tudi v Sloveniji. Ker se svet spreminja, se moramo tudi v Sloveniji prilagoditi tem spremembam,"
je premier pojasnil načrt vlade, s katerim naj bi v petih letih prihranila 290 tisoč evrov, ki jih sicer zdaj daje za svoj vozni park.

Pahor zagotavlja, da od posla nihče ne bi imel dobička, tudi zastopnik BMW-ja ne.

"Petice" naj bi bile namenjene za tuja predstavništva in protokol, z njimi pa naj bi nadomestili med pet in deset let stara vozila. Privarčevani denar naj bi v skladu z dogovorom, ki pa še ni podpisan, vlada vložila v elektrarni na objektih zunanjega ministra in vlade.

A vodja protikorupcijske komisije Drago Kos je včeraj opozoril, da slovenski pravni red posla, kot ga predvideva vlada, ne dovoljuje, saj glede na obvezo po namembnosti sredstev ne bi šlo za donacijo, temveč sponzorstvo. V službi vlade za podnebne spremembe so se zato odločili: "O podobnem projektu se je Komisija za preprečevanje korupcije v preteklem letu že opredelila in določila pogoje, ki jih je bila služba vlade za podnebne spremembe pripravljena upoštevati. Glede na nove okoliščine pa smo se odločili, da Komisijo za preprečevanje korupcije in tudi računsko sodišče še enkrat zaprosimo za mnenje o projektu." Računsko sodišče vodi Igor Šoltes.

Gradivo z idejno zasnovo projekta elektrarn, v katerem sodeluje tudi BMW, je sicer služba poslala v medresorsko usklajevanje, vlada pa naj bi o njem predvidoma odločala v treh tednih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.