Slovenija
35 ogledov

Premoženje bi jima zamrznili

Razno 28.03.12. mihael karner, obtozeni zakonski par, doping, avstrija, zda, fot Bundeskriminalamt
Zakonca Karner. Policija in tožilstvo brskata po njunem premoženju.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaključili obsežno finančno preiskavo domnevno spornih poslov in zaslužkov Ljubljančanov Mihaela in Alenke Karner, ki naj bi v Sloveniji utajila za več milijonov evrov davka. S prodajo nedovoljenih poživil prek spleta naj bi zakonca namreč nezakonito zaslužila za okoli 40 milijonov evrov, zlasti s kupci iz tujine, s temi zaslužki pa naj bi si v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem v relativno kratkem času nabrala precej premoženja. Zaradi te trgovine jima prav tako želijo soditi v Združenih državah Amerike (ZDA), kjer zahtevajo njuno izročitev z mednarodno tiralico. "Policija je ob zaključku finančne preiskave poročilo z izsledki posredovala specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT). V teku pa je izmenjava podatkov in informacij s tujimi varnostnimi organi prek inštituta mednarodne pravne pomoči," poudarjajo na NPU.

Slovenci pet let prej

NPU in SDT sta Karnerjeva zaradi domnevnih davčnih utaj in pranja denarja začela preiskovati že dobrih pet let pred tem, ko ju je avstrijska policija konec decembra 2011 aretirala v njuni vili v Bad Kleinkirchheimu oziroma pet let preden so v ZDA proti njima vložili obtožnico zaradi nezakonite trgovine. "Že od leta 2005 teče mednarodnopravno sodelovanje s tujimi varnostnimi in pravosodnimi organi," pojasnjujejo na SDT. S finančno preiskavo naj bi NPU podrobno pregledal tokove njunih zaslužkov, opraviti pa jo je bilo treba, preden bi začeli proti njima pripravljati kazensko ovadbo.

To naj bi namreč nameravali vložiti čim prej. Po naših informacijah pa je SDT ob prejemu poročila policije zoper Karnerjeva takoj uvedlo še finančno preiskavo na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. SDT očitno želi, da sodišče Karnerjevima premoženje vsaj začasno zamrzne, dokler ne dokažeta, kako sta si ga prislužila.

 

Komentarjev 1
  • maresem 09:33 11.april 2014.

    Mlatenje prazne slame.... V slo sta varna, kot kočevska medveda - ne sekirajta se... sicer je vama pa že itak to jasno.