Slovenija
29 ogledov

Prenašajo jo priseljenci

Nevrološka klinika Nik Rovan
Tuberkuloza. Povečanje obolevnosti med priseljenci iz držav z visoko pogostnostjo.

"V zadnjih letih v Sloveniji ugotavljamo upad obolevanja za tuberkulozo v vseh rizičnih skupinah razen pri priseljencih, pri katerih se zadnja štiri leta blago povečuje," pravi Petra Svetina s Klinike Golnik.

Slabši nadzor

Lani so na Golniku zaradi tuberkuloze zdravili 138 ljudi, letos jih trenutno 125. V Sloveniji zbolevajo predvsem starejši, med priseljenci pa ljudje med 25. in 54. letom. "Večina priseljencev je iz držav nekdanje Jugoslavije, v katerih je pogostnost tuberkuloze višja. V teh državah tudi nimajo takega nadzora nad tuberkulozo kot mi, ne nadzorujejo stikov in ne zdravijo latentne okužbe. Navsezadnje pa imajo trenutno slabše gospodarske razmere," izpostavlja Svetinova.

Cepljenje le izjemoma

Zaradi nizkega števila novih bolnikov s tuberkulozo (17 na sto tisoč) je bilo leta 2005 ukinjeno obvezno cepljenje vseh novorojenčkov. Proti tuberkulozi še obvezno cepijo novorojenčke iz družin, ki so se v zadnjih petih letih pred rojstvom otroka preselile iz držav z visoko pogostnostjo tuberkuloze, in novorojenčke mater, ki so med nosečnostjo ali porodom prebolevale aktivno tuberkulozo. Za preostale novorojence oziroma otroke do prvega leta je na željo staršev cepljenje samoplačniško.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:06 22.november 2013.

    Drži , vendar so največji prenašalci vseeno KLOŠARJI in lokalni zanemarjeni zapiteži. Ne imejte po možnosti nobenih stikov z njimi , sploh pa ne na blagajnah , ko si taki kupujejo pijačo. Jaz sem jo dobil od njih v trgovini ...prikaži več , odkrili smo tudi prenašalca , sva bila z njim skupaj gor , sam on že na pol mrtev, njegovega pajdaša , ki je bil tudi okužen, so pa brezuspešno iskali po LJ. Saj tudi njega ne bi našli , vendar je obležal v snegu in so ga zaradi podhladitve strpal v bolnico , tam so mu pa našli tudi TBC in odkrili , da je prenašalec. Zakaj ne testirajo klošarjev ?