Slovenija
22 ogledov

Prenatrpani v razredih

Več kot 32 dijakov je navadno v razredih, kjer se odločijo za kakšno kombinacijo Žurnal24 main
Dijaki. V oddelku jih je navadno čez 30. Tudi zaradi financiranja po glavi.

“Na srednji zdravstveni in kozmetični šoli se v enem razredu stiska več kot 30 dijakov. Tako se ne morejo primerno učiti, kaj šele pripraviti na zaključek šolanja,” je potarnal naš bralec.

Ne presegajo normativa
“Normativ za oblikovanje oddelka predpiše ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) in je praviloma najmanj 30 vpisanih novincev in največ 32 dijakov, lahko pa to zgornjo mejo presežemo za dva dijaka, kar se najpogosteje zgodi v primerih osipa,” razloži Nevenka Kisner, ravnateljica omenjene šole. “Seveda je 32 velika številka in tudi o spremembi normativov smo govorili na konferenci ravnateljev. Zavedamo se, da lahko višjo kvaliteto dela dosežemo z manjšim številom dijakov, vendar smo vezani na nov način financiranja po Mofasu, kar pomeni, da smo plačani po glavi. Tudi če bi želeli imeti manjše oddelke, tega finančno ne bi bili sposobni,” doda Kisnerjeva.

Dodaten oddelek stane
Da je težava v denarju, potrdi tudi Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije, kjer imajo v večini oddelkov 32 dijakov. “Če bi imeli v enem oddelku le 24 dijakov, bi, če bi želeli enakemu številu otrok omogočiti šolanje pri nas, potrebovali dodaten oddelek, kar pa stane. Maksimalno število dijakov pa vpisujemo zato, da čim večim ugodimo prvo željo po vpisu, in ne zato, ker bi se to poznalo v šolskem proračunu,” pojasni Lorenčič, ki se pripomb staršev o prenatrpanosti razredov ne spomni. “Potrebna je strpnost,” dodaja.

Ponekod premalo dijakov
Na srednji ekonomski šoli pa se, po besedah ravnateljice Darje Cizel, zaradi demografskih trendov in interesa dijakov praviloma ubadajo s problemom premajhnega števila dijakov. “V povprečju imamo v enem oddelku 28 dijakov,” sklene Cizlova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.