Slovenija
24 ogledov

Prenehajte s popisom zdaj!

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Statistični urad je v torek začel s popisom slovenskega kmetijstva, za katerega bomo davkoplačevalci odšteli dva milijona evrov. Kmetje ogorčeni pozivajo k takojšnjemu prenehanju popisa.

"Statistični urad pozivamo, da takoj prekine aktivnosti popisa kmetijstva in vprašalnik za kmetijska gospodarstva uskladi z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter s strokovnimi službami Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije,“ je za Žurnal24 povedal predsednik sindikata kmetov Roman Žveglič.

Dva milijona skozi okno
Na sindikatu so zgroženi nad vsebino vprašanj, ki so jih sestavili na statističnem uradu. Izpostavljajo vrsto nerodnosti kot na primer vprašanje glede "traktorskih obračalnikov in zgrabljalnikov", na katerega je moč odgovoriti le s številom slednjih, ne pa tudi delovne širine ali izvedbe (tračni, vrtavkasti).

"Širši javnosti, torej laikom, zgoraj omenjeno seveda ne pomeni prav dosti, za neke resne analize in študije pa je vsekakor preveč posplošeno in nejasno," opozarjajo kmetje in pri tem izpostavijo, da vprašalnik jasno kaže, da bomo dva milijona davkoplačevalskega denarja milo rečeno porabili za povsem neuporaben popis.

Statistični urad v bran popisa
Statistični urad je vse navedbe sindikata zavrnil. „Vsebina Popisa kmetijstva 2010 je bila usklajena s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter hkrati tudi z drugimi strokovnimi ustanovami, kot so Kmetijski inštitut, Gozdarski inštitut, Biotehniška fakulteta v Ljubljani in Mariboru,“ zatrjujejo v izjavi za javnost.

Na Statističnem uradu torej popisa ne bodo prekinili. V bran sestave popisa pravijo še, da je ta poenostavljen zato, da z njim čim manj obremenijo kmete in dodajajo, da bodo v bodoče k sodelovanju zagotovo povabili tudi njih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.