Slovenija
16 ogledov

Prenos terjatev prihodnji teden

slovenija 18.06.13, Lars Nyberg, Torbjorn Mansson, Andrej Sircelj, DUTB, Druzba Anže Petkovšek
Vrednost prvega svežnja slabih terjatev iz NLB bo okoli 100 milijonov evrov, je danes v Bruslju nakazala premierka Alenka Bratušek.

Prvi sveženj slabih terjatev bodo po premierkinih besedah na slabo banko prenesli danes ali najpozneje v ponedeljek oziroma v torek.

 

"Danes nisem govorila z ministrom za finance. Govorila sva včeraj. On je rekel, da absolutno če ne danes, pa bo v ponedeljek, torek absolutno narejen prenos prvega, manjšega paketa, za katerega ne potrebujemo soglasja EU," je povedala Bratuškova.

 

Na vprašanje, kakšna bo vrednost prvega svežnja, pa je odgovorila: "Ne znam natančno povedati. Mislim, da okoli 100 milijonov evrov, a lepo prosim, da me ne držite čisto za besedo. Govorimo o majhnem deležu, vse ostalo naprej govorimo o bistveno večjih številkah."

Govorilo se je, da se bodo prenesle že danes

Prejšnji torek je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) napovedala, da se bo prvi prenos terjatev z NLB izvedel najpozneje do danes. Včeraj so bili precej bolj redkobesedni. "Tako kot smo napovedali na novinarski konferenci, smo na DUTB pripravili vse potrebno za prevzem prvih terjatev s prve sistemske banke – NLB. Enako dejavno po naših informacijah potekajo priprave tudi pri drugih vključenih akterjih," je povedala Simona Rodež, ki je na DUTB odgovorna za odnose z mediji. "Po mojih informacijah bo jutri prenos izveden, tako kot je načrtovano," je dodala Rodeževa.

Nasedlo v stečaju

V prvem paketu prenesenih slabih terjatev naj bi šlo sicer predvsem za premoženje podjetij, ki so šla v stečaj. Na DUTB so dejali, da bodo "vrednosti in vsebine prenesenega paketa lahko komentirali šele po tem, ko se bo prenos dejansko izvedel".

Komentarjev 1
  • nasprotje 19:07 28.junij 2013.

    Če ne prej, smo se o tem prepričali pred kratkim, kajneda? :(Noam Chomsky: “Mislim, da je v Evropi huje. Mnogi že govorijo o pomanjkanju demokracije v Evropi. V nekaterih evropskih državah se je oblast zamenjala, ekonomska politika pa ...prikaži več je ostala ista. Nacionalne vlade nadaljujejo z nižanjem socialnih izdatkov in dvigujejo davke, ne glede na to, kaj ljudstvo o tem misli. Volitve so nekoristne, saj vlade delajo to, kar od njih hoče Evropa. Nacionalne vlade brez razprav izvršujejo ekonomske direktive Evropske komisije in volitve so postale nesmiselne. Celotna situacija spominja na države tretjega sveta, s katerimi upravljajo močne finančne institucije."http://www.index.hr/vijesti/clanak/chomsky-izbori-su-beskorisni-nacionalne-vlade-ionako-ne-slusaju-narod-i-rade-onako-kako-im-kaze-europa/685780.aspx