Slovenija
19 ogledov

Prenova v teku, plačnika še ni

Podmežakla Andraž Sodja
EP 2013. Jeseniški župan bo okrnil prenovo Podmežakle, če Turk ne bo poslal sklepa, s katerim bo zagotovil evropske milijone. Na tesno. Hala Tivoli bo obnovljena nekaj dni pred začetkom EP.

Na Jesenicah so decembra začeli prenavljati dvorano Podmežakla, ki bo v začetku septembra gostila prvi del evropskega prvenstva (EP) v košarki, čeprav še danes nimajo papirja, ki jim zagotavlja, da bodo zanjo dobili predvidenih 3,5 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna. Čakajo namreč sklep o sofinanciranju ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki ga vodi Žiga Turk. O tem, zakaj ga še niso dobili, ne morejo govoriti, so povedali in dodali, da je za ta odgovor pristojno ministrstvo, kjer so pojasnila obljubili za danes.

Časa za čakanje ni

Čeprav sklepa še niso dobili, je Ines Dvoršak z jeseniške občine napovedala, da bodo prenovo nadaljevali, ker časa za čakanje nimajo, saj jo morajo končati do konca junija. Smo pa v uredništvu dobili dopis jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja, ki ga je naslovil na Turkovo ministrstvo. V njem je zapisal, da če omenjenega sklepa ne bodo dobili do 15. marca, bodo “prisiljeni zmanjšati predviden obseg del rekonstrukcije dvorane”. To naj bi po naših informacijah pomenilo samo lepotne popravke.

V podjetju EP 2013 verjamejo, da bodo Jeseničani dvorano obnovili pravočasno po vseh standardih evropske košarkarske organizacije, ne le zaradi EP, ampak tudi zato, ker jo prenavljajo zase in za hokej, je dejal Anže Blažič, predstavnik za odnose z javnostmi EP 2013. Prenova jeseniške dvorane bo sicer najobsežnejša med vsemi dvoranami, ki bodo gostile EP. Stala bo 6,1 milijona evrov, med drugim bodo zamenjali streho, obnovili fasado in garderobo, elektrišne in strojne napeljave ter razsvetljavo.

Ljubljana ni kritična

Medtem ko na Jesenicah že prenavljajo dvorano, na Mestni občini Ljubljana (MOL) še dopolnjujejo investicijski program za prenovo Hale Tivoli, ki ga morajo oddati na ministrstvo. Predvidoma bo končan do konca februarja, “takoj ko bo v pretežni meri izdelana projektna dokumentacija za vložitev vloge za gradbeno dovoljenje”, so povedali na MOL. Dodali so, da je zanje pomembno, da bodo pogodbo o črpanju evropskega denarja z ministrstvom podpisali do konca aprila, saj se bo obnova začela maja. Stala bo štiri milijone evrov, 1,2 milijona bosta prispevali Evropa in država, preostalo MOL. Predvideno je, da bodo uredili garderobe, posodobili prezračevanje, razsvetljavo, zamenjali fasado ter kupili montažne tribune in športne semaforje. Predvideno je, da bodo dela končana do 15. avgusta, le 19 dni pred začetkom EP. Blažiča ne skrbi, da bi se tu zataknilo, ker je Hala Tivoli že zdaj pripravljena za gostitev prvenstva.

Na sklep o sofinanciranju čakajo tudi na Mestni občini Koper, ki bo prenovila dvorano Bonifika. Prenova bo stala 2,8 milijona evrov, od tega bo 1,5 milijona evropskih in državnih sredstev. Prenavljati bodo začeli predvidoma marca in končali junija. Med drugim bodo zamenjali vse sedeže, povečali njihovo število in nakupili novo opremo. Celje in Stožice naj bi bila na EP pripravljena.

Komentarjev 2
  • klincek 10:02 15.februar 2013.

    tipično slovensko

  • graff 08:49 14.februar 2013.

    Odgovornost mora prevzeti tisti, ki se je spomnil in speljal kandidaturo. Lahko je biti pameten na drugih plečih. V tej težki gospodarski situaciji si takega bremena država preprosto ne more privoščiti in to bi morali vedeti tudi v košarkarski zvezi, ...prikaži več saj je jasno, da se vloženi denar ne povrne niti v 30%.