Slovenija
141 ogledov

Prenove na Onkološkem še niso izvedli

ljubljana 01.04.08 Onkoloski institut, napis tabla, moski, Ljubljana; foto:Sasa Saša Despot
Sanacija klimatskega sistema na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, ki je bila napovedana, še ni bila izvedena. Tudi stare stavbe UKC Ljubljana so s klimo le delno opremljene.

Onkološki inštitut v Ljubljani se že od samega začetka spopada z več napakami, ki otežujejo bivanje tako pacientom kot zaposlenim. Po lanskem zaključku sanacije vodovodnega sistema je bilo izpostavljeno, da je prenove potreben tudi klimatski sistem. 

"Prenova klimatskih naprav v predvidenem obsegu ni bila izvedena," so nam sporočili z inštituta. Kdaj naj bi do nje prišlo, niso zapisali. "Ob preseženih zunanjih temperaturah prihaja do povišanih temperatur glede na projektirane vrednosti v nekaterih prostorih, ki so namenjeni zaposlenim. V pritličju stavbe D, kjer so ambulante, se občasno temperatura poviša. Takrat so presežene projektne vrednosti obremenitev teh prostorov (zaradi števila pacientov)," pojasnjujejo.

Teh težav nimajo v operacijskih dvoranah, kjer ni odstopanj od projektnih vrednosti. V zadnjih dneh so temperature na oddelkih v predpisanih mejah, z izjemo prej omenjenih prostorov. Hlajenje sicer poteka preko centralnega klimatskega sistema, deloma tudi z lokalnimi klimatskimi napravami, še pojasnjujejo v tehnično vzdrževalni službi Onkološkega inštituta.

Legionela in požarna varnost

Onkološki inštitut že od samega začetka spremljajo težave. Največ so jih imeli zaradi težav z vodovodom. Legionela je bila v novi stavbi inštituta že pred vselitvijo bolnikov leta 2007. Dve leti kasneje so v vodi odkrili tudi povečano prisotnost železa in cinka. Ugotovili so, da je bil vzrok za težave kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur. 

Leta 2014 so začeli  sanacijo vodovoda, ki se je zaključila lani. Med sanacijo so odkrili, da so težave tudi s požarno varnostjo. Manjkalo je namreč večje število požarnih loput, težave so bile tudi s povezavo s sistemom za javljanje požara. Skupaj z obnovo vodovoda so tako izvedli nujno potrebna dela za protipožarno zaščito objektov.

Prihaja visoka toplotna obremenitev

V prihodnjih dneh bi se tako na Onkološkem inštitutu lahko pojavile težave, saj bo predvsem po nižinah v notranjosti Slovenije še naprej velika toplotna obremenitev. Temperature se bodo, kot že dva dni doslej,  povzpele do 35 stopinj Celzija. 

Stare stavbe UKC Ljubljana brez klim

Tudi starejše stavbe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so s klimami le delno opremljene. Posebej v popoldanskih urah temperatura naraste, v sobah, kjer ležijo bolniki,  je tako tudi okoli 26 stopinj Celzija. 

"Obremenjenost pacientov in osebja je povečana," sporočajo z UKC Ljubljana. Večjo srečo imajo bolniki, ki ležijo v centralni stavbi UKC Ljubljana. "Centralni hladilni sistem deluje zadovoljivo. V osrednji stavbi UKCL je cca. 65 klimatskih naprav starosti od 1 do 40 let. Naprave so redno vzdrževane in delujejo zadovoljivo."

.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:56 11.julij 2017.

    Bolniki tudi stari nad devetdeset let se lahko kuhajo v bolniških posteljah brez barvne televizije in klime?Ivan Zidar pa je zdravstveno nesposoben odsedeti kazen v klimatiziranem zaporu na Dobu z televizijo,fitnesom in zdravniško oskrbo na račun tudi bolnikov na onkološkem inštitutu?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:56 11.julij 2017.

    Bolnica = hiralnica. Daleč od tega, da bi bolnikom dejansko pomagali ozdraveti. Sicer 10-minutne savne zagotovo pripomorejo k izboljšanju zdravja ampak teli dohtarčki mal pretiravajo - pravzaprav ministrstvo, in vodstvo onkologije mislijo da bo bolnikom dobro dela celodnevna savna vsaki dan.

  • Papaja Popi 19:56 11.julij 2017.

    Važno je, da v pisarnah klime, da revčki ne obnemorejo.