Slovenija
288 ogledov

"Prenovili opero, ki ni akustična"

SNG Opera in balet Ljubljana bo letos od kulturnega ministrstva prejelo dobrih d
1/5
Boštjan Tacol
Prenovljena ljubljanska opera med Slovenci sproža mešane občutke. Nekateri novi prizidek odobravajo, drugi pa menijo, da kazi stari del operne hiše. Če bo vse po sreči, si bomo prvo predstavo v prenovljeni zgradbi lahko ogledali jeseni.

Kritike na račun prenove ljubljanske opere se pojavljajo že od vsega začetka njene prenove. Predvsem kulturniki menijo, da je novi del operne hiše iznakazil njeno izvirno podobo.

Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič je tako pred časom v enem izmed osrednjih slovenskih časnikov zapisala: "Že zdaj zadosti težko gledam kretensko skrpucalo, ki je za zmeraj popačilo nekoč prelepo ljubljansko opero."

Rotovnik: Za ta denar bi lahko zgradili novo opero

Še bolj slikovit pa je bil v sredo predsednik Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, ki je za 24ur povedal, da je črni operni prizidek tak, kot bi belo ovčko od zadaj naskočil črn bik.

Rotovnik je za zurnal24.si danes dejal, da je bil celoten pristop prenove opere od samega začetka napačen.

"Moje mnenje je, da bi morali zgraditi novo opero, to pa bi samo popravili, obnovili in polepšali v sedanjih danostih. Zdaj pa so prenovili opero, ki ima premajhno dvorano in ni akustična, ter porabili toliko denarja, da bi z njim lahko zgradili popolnoma novo opero in še to bi prenovili," je povedal Rotovnik.

Ob tem opozarja, da opera nikoli ne bo akustična, ker že v samem začetku dvorana ni bila mišljena za uprizoritev opere, ampak gledaliških predstav, in da so oder poglobili na račun sedežev.

"Imeli bomo to, kar bomo imeli. Nezadostno akustiko. Opero, ki bo imela manj sedežev kot prej," pravi in dodaja, da bo na koncu za opero še vedno najboljša Gallusova dvorana Cankarjevega doma.

"Stvar subjetivne ocene"

Franc Saje iz Inženirskega biroja dr. Saje, ki je pri omenjenem projektu sodelovalo pri rekonstrukciji obstoječega objekta in sicer kot odgovorni projektant gradbenih konstrukcij, je za zurnal24.si povedal, da mora biti novozgrajeni stolp tako visok, da služi svoji funkcionalnosti.

Glede same zunanje podobe pa je dejal, da je to stvar subjektivne ocene posameznika in njegove splošne razgledanosti. "Klasikom na primer prenovljen prizidek ne bo všeč, ker je prizidek bolj moderen," je še povedal.

Na Rotovnikove očitke, da je poglobitev odra šla na račun sedežev, pa je Saje odgovoril, da sama gradnja odrskega stolpa ni vplivala na določeno zmanjšanje sedežev, "ker oder ne sega nič dalj v prostor za poslušalce, kot je pred obnovo".

Boljši pogoji za delo

Na spletni strani SNG Opera in balet Ljubljana so zapisali, da bo sama prenova izboljšala pogoje za delo in ustvarjanje, gledalcem pa bo omogočen kvalitetnejši in pestrejši operno-baletni spored ter dobro počutje v prenovljeni hiši.

Na ministrstvu za kulturo Rotovnikove kritike niso želeli komentirati. Dejali so, da bo prenova stavbe stala 43 milijonov evrov, v celoti pa naj bi bila dokončana predvidoma jeseni.

Komentarjev 2
  • TamTam 16:35 19.avgust 2011.

    jozek D. ne piši o stvareh, ki jih ne spremljaš saj izpadeš bebček. Rotovnik je že pred in med obnovo ves čas opozarjal na akustiko in probleme stare (in sedaj tudi nove) opere... Noben ga ni poslušal.... Škodo, ki so ...prikaži več jo naredili je neprecenljiva in to ne samo zaradi opere same, ampak zaradi tega, ker so uničili celo generacijo umetnikov, ki so v teh letih stagnirali.... V naslednjih letih bodo pa uničili še preostale generacije, ker bo opera še vedno zanič in brez akustike.... In razmisli malo kaj se bo zgodilo s CDjem, ko bo šel on v penzijo....

  • allstarr111 20:31 18.avgust 2011.

    Only in slowenia. Je pa Rotovnik tud en šitek, saj je vedel kaj se dogaja, a je bil cel čas tiho, zdej ko je konec pa klobasa, bi pa bil tudi že čas da tudi on odide v penzijo, ker ...prikaži večr je v CD-ju že inventar.