Slovenija
30 ogledov

Prenovljena pokrajinska zakonodaja

Vlada predvideva ustanovitev 14 pokrajin. Žurnal24 main
Ministrstvo za lokalno samoupravo bi lahko v roku enega meseca pripravilo nov zakon o ustanovitvi pokrajin. Temeljni koncept bo ostal takšen kot je. Prav tako število pokrajin.

Predsednik vlade Janez Janša je po posvetu s slovenskimi župani povedal, da bo vlada pripravila dopolnjen zakon o ustanovitvi pokrajin, na podlagi katerega bo stekla nova procedura, vključno s posvetovanjem z opozicijo. " Pričakujem bolj korektno sodelovanje in da se tisto, kar neka stranka obljubi, na koncu tudi izpolni," je dejal. Po besedah ministra za lokalno urpavo Ivana Žagarja bi ministrstvo nov zakon pripravilo v roku enega meseca.

Velikih sprememb ni pričakovati, saj premier poudarja, da temeljni koncept ostaja takšen kakšen je. Prav tako število pokrajin. Nihče od tistih, ki so govorili, da je število pokrajin preveliko, ni imel poguma, da bi predlagal tisto pokrajino, ki naj se črta, je dejal premier.

Današnji posvet je po Žagarjevih besedah pokazal, da večina občin podpira ustanovitev pokrajin. " Računamo, da bodo župani, ki sicer prihajajo iz različnih političnih opcij, pri svojih strankah pomagali, da bodo podprle pokrajinsko zakonodajo," je dejal.

Po Janševem mnenju je treba sprejeti pokrajinsko zakonodajo čim prej, saj časa ni veliko. V kolikor pokrajinska zakonodaja ne bo izglasovana v tem mandatu, se v novem procedura začne znova, kar pomeni, da ni niti teoretičnih možnosti, da bi do njenega sprejetja prišlo pred pred lokalnimi volitvami leta 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.