Slovenija
67220 ogledov

Preobrat na sojenju Janezu Janši

Janez Janša D. M. Janez Janša danes pred celjskim sodiščem s pooblaščencem Francijem Matozom
Prvak SDS, poslanec in nekdanji predsednik vlade Janez Janša, ki ga zasebno toži bivši direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič, se ne zagovarja več zaradi žaljive obdolžitve, ampak obrekovanja, za kar je zagrožena hujša kazen.

Bivšega direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča je maja 2021 razžalil tvit, ki ga je objavil takratni predsednik vlade Ivan Janez Janša: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

Bojan Veselinovič | Avtor: D. M. Bojan Veselinovič in odvetnik Gorazd Fišer D. M.
Podlegel hudi bolezni

S tem naj bi mu očital, da je sokriv za smrt odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki mu je novembra 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je maja  2010 umrl za rakom.  "Nisem trdil, da je Veselinovič umoril Meška z nožem ali s sekiro, je pa prispeval k poslabšanju njegovega zdravja, ko ga je vrgel na cesto," je svoj zapis podrobneje pojasnil Janša.

Veselinovič ves čas vztraja, da je pokojni izgubil službo zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, ko niso še ničesar vedeli o njegovi hudi bolezni. Dosedaj sta že pričala novinarja, ki sta Meška nadomeščala v času bolniške odsotnosti,  Alen Pivk, ki je na STA zaposlen od leta 2005, in Uroš Urbanija, ki so ga prejšnji teden razrešili s položaja v.d. direktorja Televizije Slovenija.

O mobingu na novinarski konferenci

Današnja obravnava na okrožnem sodišču v Celju se je začela z ogledom novinarske konference, ki sta jo 20. okrobra 2009 organizirala Združenje novinarjev in publicistov ter Meško. Slednji je takrat obtožil Veselinoviča, da je "naredil vse, da bi jaz čim prej zapustil položaj odgovornega urednika": "Od mene je zahteval poročilo o plačilnih faktorjih novinarjev, jaz sem mu rekel, da s temi podatki ne razpolagam. Postavil mi je ultimat in povabil na razgovor, prejel pa sem tudi opomin, ker da nisem pravočasno pripravil projekta evropskih volitev. Za moj letni načrt dela je dejal, da je navaden prosti spis. Že aprila, kmalu po svojem prihodu na STA, je Veselinovič tudi hotel, da mu pošiljam dnevna poročila z imeni novinarjev, ki so izstopali s svojimi delovnimi dosežki ali pomanjkljivostmi. Vsak dan sem mu poslal tole: 'Delo je potekalo v skladu z načrtom.'"

Borut meško | Avtor: POP-TV-2 Borut Meško POP-TV-2
Veselinoviča sicer zastopa pooblaščenec, odvetnik Gorazd Fišer, a se je na predvajani posnetek sam odzval: "Čeprav so mediji poročali, da sem vedel za Meškovo bolezen, te na novinarski konferenci ni omenil nihče, niti on sam. Poleg tega so tam o mobingu govorili ljudje, ki, z izjemo Urbanije, sploh niso bili zaposleni na STA. Igor Kršinar, Nenad Glücks in Igor Mekina so bili zgolj prenašalci Meškovih občutij."

Novinarji podprli Meškovo razrešitev

Ponovno je zanikal, da bi Meška šikaniral ali nanj vršil politične pritiske: "Prizadeval sem si le za učinkovito delovanje STA. Nenazadnje so tudi uredniki dvakrat pozvali Meška k odstopu – sam je to komentiral, da gre za njihovo subjektivno mnenje – na tajnem glasovanju novembra 2009 pa je kar 90,91 odstotka novinarjev podprlo njegovo razrešitev."

Kot je nadaljeval Veselinovič, je Meško dobil odpoved potem, ko ni pripravil načrta prilagajanja STA novim razmeram v slovenskem medijskem prostoru: "Večkrat sem ga prosil zanj, in tudi premaknil rok za oddajo z avgusta na 5. oktober. Toda dokumenta ni pripravil niti do takrat, vsaj ne pisno, mene in področne urednike je povabil le na njegovo ustno predstavitev, ki pa tudi ni bila zadovoljiva."

V sodni dvorani so predvajali še posnetek iz oddaje Odmevi, v katerem je govora o domnevnem šikaniranju Meška, Janšev pooblaščenec, odvetnik Franci Matoz, pa je prebral medijske zapise o (ne)financiranju STA. Pričakovati je bilo že zaključne besede in morda celo sodbo, takrat pa je Gorazd Fišer vrgel bombico in zahteval prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz žaljive obdolžitve v obrekovanje, za kar nista več zagrožena denarna kazen ali do šest mesecev zapora, temveč denarna kazen in do eno leto aresta.

Zavestno trdil neresnico

"Do spremembe kaznivega dejanja v zasebni tožbi proti Janezu Janši je prišlo zato, ker pri opisu dosedanjega kaznivega dejanja, ki smo mu ga očitali v zasebni tožbi, to je žaljiva obdolžitev, zakon pravi, da za neresnična dejstva, ki jih je nekdo izrekel, ta ne ve, ali so neresnična ali ne. Zato je pri tem kaznivem dejanju dopusten dokaz resnice oziroma dokaz utemeljenosti, in sicer, da si verjel v to, kar si izrekel, oziroma si verjel, da je to resnica. Po izvedenem dokaznem postopku pa je obramba ocenila, da je brez dvoma dokazano, da je obtoženi zavestno trdil neresnico, to pa je že drugo kaznivo dejanje, in sicer obrekovanje. Pri tem kaznivem dejanju pa dokaz resnice in eskulpacijski razlogi ne pridejo v poštev, zato je prišlo do spremembe kaznivega dejanja v zasebni tožbi, spremembo je sodišče dopustilo, " je po koncu naroka razložil Fišer.

"Če je morda kdo pomislil, da je današnja sprememba kvalifikacije kaznivega dejanja naš manever zavlačevanja, se zelo moti. Je pa vse tisto, kar se je danes zgodilo tukaj na sodišču, z dokaznimi predlogi obrambe obtoženega, zavlačevanje, in prav nič drugega. Kajti povleči iz naftalina tiskovno konferenco ZNP iz leta 2009 je, če nič drugega, neokusno, torej se sklicevati na usodo Boruta Meška, ki je umrl zaradi hude bolezni, kar je vedel tudi gospod Janša. In ne zaradi tega, ker naj bi ga jaz umoril oziroma sodeloval pri njegovem umoru," je dodal Veselinovič.

"Če ne gre po enem členu, bo šlo mogoče po drugem," pa je izjavil Janša in še enkrat dejal, da ni nikdar trdil, da je Veselinovič umoril Meška s sekiro. Franci Matoz današnje obravnave ni komentiral.

Naslednja je razpisana za 16. oktober.

Komentarjev 48
  • bobubob 18:42 03.september 2023.

    Tudi Janša je bistveno prispeval k poslabšanju zdravstvenega in/ali psihičnega stanja marsikoga. Nekateri so ostali brez službe, drugi tudi brez zdravja, se pa najdejo tudi oni, ki so ostali brez življenja. https://rumble.com/v2rjrgi-dr.-david-martins-address-at-the-international-covid-summit-european-parlia.html

  • jezero 07:11 30.avgust 2023.

    Mister 20+. Res, pravi državnik.

  • jezero 06:43 30.avgust 2023.

    Strašno si želi priti v zgodovinske knjige, a bo prišel le na Dob