Slovenija
22695 ogledov

Preobrat: Ne pokojnine, znižala se bodo socialna nadomestila

Denar, štetje denarja Profimedia
Včeraj smo poročali, da naj bi se izdatki za pokojnine po projekcijah ministrstva za finance prihodnje leto znižali za 6,4 odstotka. Zdaj so spremenili projekcije, izdatki za pokojnine se ne bodo znižali, se bodo pa za skoraj dva odstotka znižali izdatki za vsa ostala socialna nadomestila. Do preobrata je prišlo kar včeraj med sejo odbora za finance.

Znižanje izdatkov naj bi po novem doletelo ogromno skupino izdatkov, v katero sodijo na primer otroški dodatki, nadomestila za brezposelnost, denarna socialna pomoč, starševska nadomestila, državne štipendije, varstveni dodatek, osebna asistenca in tudi regresiranje šolskih prevozov in šolske prehrane.

Celoten seštevek vseh teh nadomestil naj bi se prihodnje leto znižal za 1,7 odstotka v primerjavi z letos. "Po naši oceni bi bilo ob spremenjenih projekcijah potrebno pojasnilo, s kakšnimi ukrepi bo doseženo znižanje vseh ostalih socialnih nadomestil, tako da dvom v realističnost projekcij ostaja. Opozarjamo tudi, da spreminjanje številk med procesom sprejemanja proračunskih dokumentov otežuje oceno skladnosti proračunskih dokumentov s fiskalnimi pravili, kar je osnovna naloga Fiskalnega sveta," so nam pojasnili včeraj, ko smo jih prosili za dodatna pojasnila, kasneje so jih objavili tudi na svoji spletni stran. 

Tako so zavajali: popravili, potem pa rekli, da ne drži

Andrej Šircelj | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Andrej Šircelj, od ponedeljka do včeraj popoldan niso želeli pojasniti ugotovitev fiskalnega sveta, da naj bi se izdatki za pokojnine po projekcijah ministrstva za finance prihodnje leto znižali za 6,4 odstotka. Včeraj so nam poslali odgovor, da to ne drži in da se bodo pokojnine zvišale za dva odstotka. Zamolčali pa so, da so prvotne projekcije prihodkov in odhodkov res predvidevale znižanje in da so nam poslali pravkar popravljene številke. Fiskalni svet, ki ocenjuje primernost proračunskih dokumentov, je nove projekcije  neuradno prejel kar na seji odbora za finance včeraj popoldan.

"Fiskalni svet je pri tokratni oceni kot običajno Ministrstvo za finance zaprosil za podrobnejše projekcije prihodkov in izdatkov sektorja država. Iz projekcij, ki smo jih prejeli 9. 4., izhaja, da se bodo skupna socialna nadomestila v letu 2022 povečala za 0,4 %. Pri tem naj bi se izdatki za pokojnine znižali za 6,4 %, vsa ostala socialna nadomestila pa povečala za 9,9 %. Tekom seje Odbora za finance v DZ 22. 4. smo od Ministrstva za finance neuradno prejeli nove oziroma spremenjene projekcije. Tudi po teh naj bi se skupna socialna nadomestila v 2022 povečala le za 0,4 %, kar je občutno manj kot v letih pred krizo. Ob tem nove projekcije izdatkov za pokojnine izkazujejo v letu 2022 rast za 2 %, izdatki za vsa ostala socialna nadomestila pa naj bi se znižala za 1,7 %," so nam včeraj popoldan pojasnili na fiskalnem svetu.

Ni nam namreč bilo jasno, zakaj so oni trdili, da je predviden 6,4-odstotno zmanjšanje izdatkov za pokojnine, medtem ko je ministrstvo za finance trdilo, da je predvidena rast.

Kako bodo znižali izdatke za socialna nadomestila, ni znano. Če želijo uresničiti projekcijo izdatkov, pa sta možnosti dve: ali se nadomestila znižajo ali pa se zmanjša število prejemnikov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • srecnii 00:18 24.april 2021.

    Tem na socialnih transferjih bi prepričal samo, če jim ponudiš vsaj 1200 neto plače. Potem bodo hitro zračunal živet s 300-400 evri ali s 1200 evri. Dileme ne bo več, delo za 1200 evrov.

  • srecnii 00:13 24.april 2021.

    da bruhaš in mi se gremo socialno državo, reševanje revščine, ravno obratno kako še več ljudi pahnit v revščino....naj poskrbijo za delo, dostojno plačo

  • rd2dmk2 21:41 23.april 2021.

    glede socialnih transferjev pa jest menim da nič skrbet zanje bo že državni svet dal veto. in zakaj? ker preveč podjetnikov to izkorišča. sebi izdajajo zaposlitve za 4 ure na dan, sledi plača pol minimalca , potem pa vse od ...prikaži večod države.. in če enmu za katerega vem da mu vse to in še mnogo več rata, sem sigurn da ni sam, da v tej jati je mnogo, mnogo srak. in kot prav pregovor, vrana vrani ne izkljuje oči, zato pa trditev na začetku.