Slovenija
10737 ogledov

Preobrat: Sodniki odločili, shodi začasno dovoljeni

protesti pred parlamentom Anže Petekovšek
Ustavno sodišče začasno zadržalo prepoved javnih shodov. Sklep objavljen v Uradnem listu.

Ustavni sodniki soodločili, da se začasno zadrži izvajanje vladnega odloka, ki prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. Sklep je objavljen v današnjem Uradnem listu. 

Pobudo na ustavno sodišče sta vložila Sanja Fidler in Irfan Beširević.

Gre za odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom. Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje tistega dela odloka, ki določa, da so "začasno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke".

Hkrati so ustavni sodniki vladi naložili, naj v primeru nadaljnjega omejevanja shodov prepoved uredi na novo, pri tem pa upošteva "pomen shodov za delovanje demokratične države in različne možnosti za omejitev nastanka škodljivih posledic za javno zdravje". Pri tem shodov ne sme obravnavati manj ugodno kot zbiranja za namen verskega udejstvovanja.

Ustavno sodišče namreč ugotavlja, da obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi. "S splošnim aktom, kot je odlok vlade, je za shode mogoče določiti podobne pogoje kot za kolektivno uresničevanje verske svobode, mogoče pa je tudi določiti maksimalno število udeležencev shoda. Mogoče je opredeliti minimalno razdaljo ter uporabo mask in razkuževalnih sredstev. Poleg tega se epidemiološka slika ves čas spreminja, s tem pa se ves čas spreminja tudi potreba po obsegu in strogosti ukrepov," so zapisali.

Do 18. aprila pa so shodi začasno še prepovedani.

Vlada je sicer tudi po 11-dnevnem zaprtju države v začetku meseca ohranila splošno prepoved prireditev, shodov, slavij, praznovanj in porok.

dezurni@zurnal.24

 

 

 
Komentarjev 35
 • Avatar Leon
  Leon 13:52 16.april 2021.

  Janša nam je podaril dva dneva! V Sloveniji nimamo več policijske ure. Trajala je natanko 174 dni. Janez Janša je bil zaradi afere Patria leta 2014 na Dobu zaprt 176 dni. Zdaj vam je seveda povsem jasno, da dolžina policijske ...prikaži več ure nima ničesar skupnega z bojem proti epidemiji, pa tudi ne s patološko paranojo naših oblastnikov pred množičnimi protesti.

 • miškolin 10:41 16.april 2021.

  V Ameriki nov strelski pohod, osem mrtvih, več ranjenih. V BiH policista zverinsko pretepla nebogljenega mladega moškega,.....Kako se pa kaj počutijo naši dobronamerni in politično nepristranski ustavni strokovnjaki, ko so levičarski politični shodi za njih bolj pomembni od zdravja vseh ...prikaži več državljanov? Verjetno si izplačujejo kar lep covid dodatek k svoji plači?

 • peter3 08:14 16.april 2021.

  To ni klofuta Jansi, to je klofuta nasi varnosti in zdravi pameti, predvsem pa odraz popolne spolitiziranosti ustavnega sodisca. Vsekakor obskurna, skodljiva odlocitev.