Slovenija
14743 ogledov

Preobrat v DZ: Levica si je premislila

državni zbor seja Robert Golob Državni zbor/Sušnik Matija
Levica je kljub predhodnemu nasprotovanju napovedala podporo v ponovnem odločanju o noveli zakona o Finančni upravi.

Koalicijski partnerji Gibanje Svoboda in Levica bodo danes na rednem zasedanju državnega zbora pri ponovnem odločanju podprli Zakon o finančni upravi. Levica bo po novih napovedih kljub predhodnim zadržkom podprla predvidene spremembe, a je obenem napovedala ustavno presojo spornega člena.

''Naj uvodoma poudarimo, da zakon odpravlja škodljive posege, ki jih je v organizacijo in delovanje Finančne uprave vnesla prejšnja vlada. Poleg tega zakon prinaša novo določbo glede sledenja blagu, s katero bo lahko Finančna uprava učinkoviteje sledila blagu in odkrivala morebitne poskuse utaje davkov in hujše davčne prekrške,'' so zapisali v Levici.

Sporni določbi se obeta ustavna presoja in začasno zadržanje izvajanja. ''Ker je pri slednji, kljub izdatnim pojasnilom in strokovnih utemeljitvam podanih s strani predlagatelja, prišlo do številnih pomislekov, tako znotraj koalicije kakor tudi s strani zainteresirane in strokovne javnosti, se partnerji v dogovoru z Ministrstvom za finance in vlado zavezujemo, da bomo ta člen poslali v ustavno presojo s predlogom za začasno zadržanje,'' so napovedali v Levici.

Na tak način bodo lahko po mnenju Levice odpravljene škodljive spremembe zakona, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ustavnost določbe o sledenju pa bo preverila edina institucija, ki lahko to z gotovostjo naredi – Ustavno sodišče, so še pojasnili v koalicijski stranki.

Novela zakona o finančni upravi je bila konec lanskega leta sprejeta zgolj z glasovi poslancev Gibanja Svoboda, poslanci ostalih dveh koalicijskih strank so se pri glasovanju vzdržali. 

Teden dni pozneje so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto, saj jih je zmotila predvsem določba, po kateri lahko uradnik pri finančni preiskavi hujših davčnih prekrškov brez odredbe sodišča oziroma zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave RS s tehničnimi pripomočki pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga. Novela v ponovni obravnavi na odboru DZ za finance minuli teden ni dobila zadostne podpore. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem, glasove za pa je prispevalo le sedem poslancev Svobode.

Danes je za sprejem zakona potrebnih 46 glasov. Gibanje Svoboda ima 41 poslancev, Levica 5. V SD so se podpori zakonu že odrekli.

V DZ se danes vrstijo še poslanska vprašanja premierju Robertu Golobu, odločitev o listi devetih ministrskih kandidatov in predlogu za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 14
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:01 24.januar 2023.

    Meni se Levica med levim in desnim polom, zdi kot en glas razuma. Bi mi verjetno bili všeč tudi NSi, če se ne bi Janezu prodali, čeprav se mi zdi, da jim je žal, da so bili take prodane duše.

  • Pepe007 14:10 24.januar 2023.

    Teoretično bi naj vlada vedela, kaj dela in ne rabi sama spraševati druge inštitucije, če dela prav. Teoretično ...

  • Naklonsky 14:09 24.januar 2023.

    Golobizmu počasi odpada perje. Leva perut je že skora gola….