Slovenija
60 ogledov

"Preostali posedajo po hodnikih"

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
Varstvo. Da bo brezplačno, ni verjetno.

"Za jutranje varstvo otroka plačam 14 evrov. Ni veliko, ampak se ob vseh dodatnih stroških, povezanih s šolo, na koncu meseca kar nabere," nam je sporočil bralec. Tisti otroci, ki jih starši niso vključili v plačljivo jutranje varstvo, po njegovih besedah ne smejo v razred, posedajo pred šolo, na hodniku ali kar v garderobah.

Še naprej bo nadstandard

"Izvajanje jutranjega varstva za učence prvega razreda in podaljšanega bivanja za učence od prvega do petega razreda se financira iz sredstev državnega proračuna," pravijo na šolskem ministrstvu. Šola pa lahko v dogovoru s starši organizira jutranje varstvo tudi za starejše učence oziroma omogoči druge oblike varstva učencev, denimo popoldansko varstvo. "Osnovna šola lahko poleg predpisanega obveznega in razširjenega programa staršem ponudi tudi nadstandardni program, ki se financira iz sredstev lokalne skupnosti, prispevkov staršev ali kakih drugih virov," pojasnjujejo. O načinu izvedbe in višini morebitnega plačila staršev se šola dogovori s starši.

Dodajajo še, da širjenje obsega javne službe, ki se financira iz javnih sredstev, v obdobju varčevanja ni verjetno. Podatkov, koliko šol ima plačljivo jutranje varstvo, pa nimajo.

Staršem tudi pomagajo

Starše o možnosti vključitve v plačljivo jutranje varstvo in o ceni na OŠ Dušana Flisa Hoče seznanijo že na prvem roditeljskem sestanku, nam je pojasnil ravnatelj Bojan Struger. "Ni mi znano, da kateri starš ne bi zmogel tega plačila. Vsakemu staršu, ki želi pomoč šole, zaradi finančne stiske pomagamo," je pojasnil.

Komentarjev 3
  • Pepe007 13:24 06.maj 2013.

    Verjetno ne poznaš prav dobro sistema. Za vozače je poskrbljeno s strani ministrstva. Za prve razrede je poskrbljeno. Ni poskrbljeno za tiste, ki jih zaradi varnosti ali kdove katerih razlogov starši odpravijo v šolo prej. Le redko kdo ima otroka ...prikaži več samo eno leto narazen. Torej ima le izjemoma kdo 2 in 3 razred hkrati (2 otroka). Ko pa je denimo 4 razred in več, pa je še kako prav, da otrok zjutraj sam vstane, poskrbi zase in se odpravi v šolo. Njegovi vrstniki po svetu si ponekod morajo pri teh letih že sami zaslužiti kruh. Slovenski otroci pa še do šole ne morejo sami.Res pa je, da potem morajo starši tudi kaj na področju vzgoje postoriti.

  • decva1 13:05 06.maj 2013.

    Tisti z minimalno plačo si najbrž težko tudi 14 EUR privoščijo, lahko imajo tudi 2 otroka v varstvu, pa je to že 28 EUR. Da ne govorimo o tistih, ki hodijo v službo, pa že nekaj mesecev niso dobili plače...

  • Pepe007 12:59 06.maj 2013.

    Varstvo za otroke potrebujemo zaposleni starši. Ti lahko običajno to storitev tudi plačamo, čeprav seveda neradi.Problem je predvsem za tiste, ki nimajo ki so brezposelni, najraje pa bi otroke že ob polnoči potisnili v šolo, da so prosti. Plačati ...prikaži več pa nočejo.Pod črto: mislim, da je prav, da se nekaj plača, da se možnost ne izkorišča, prav pa je tudi, da nekaj prispeva tudi lokalna skupnost. Saj gredo sredstva iz občinskih proračunov tudi za večje bedarije...