Slovenija
22782 ogledov

Prepir kot ga še ni bilo, Janša prekinil povezavo, Simoniti se ni pojavil

Na razpravi o Sloveniji je prišlo do trenj med premierjem Janezom Janšo ter vodjo skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, Sophie in 't Veld. Do razprave sploh ni prišlo, saj sta premier in minister za kulturo izključila povezavo.

Premier Janez Janša je svoj govor začel s trditvijo, da ima Slovenija problem z vladavino prava in svobodo medijev. Opozoril je na cenzuro, ki naj bi se izvajala v medijskem prostoru. Ob poudarku, da ne želijo ničesar skrivati, je izrekel osebno vabilo v Slovenijo s pojasnilom, da je potreben vsaj en teden, da se ugotovijo vse relevantne podrobnosti, saj je ''slika drugačna od te, ki je bila skušana bila prikazana s strani nekaterih predlagateljev,'' ter da je ''razprava namenjena notranjepolitični situaciji v Sloveniji,'' kar po njegovih besedah naj ne bi zanimalo nikogar v Evropi.

Nato je pozval k predvajanju videa, ki naj bi prikazoval napade na novinarje ter poskus umora novinarja. Njegov poziv je presenetil Sophie in't Veld, evropsko poslanko iz liberalnih vrst in vodjo razprave, saj je ta odvrnila, da vsebine ne pozna, saj da so ga prejeli v zadnjem trenutku pred sejo.

''Video ste prejeli pred 3 urami, prepričan sem, da so službe parlamenta dovolj dobro plačane, da pripravijo takšen video za projekcijo,'' je rekel Janša.

Ali je video lahko osnova za razpravo?

Veldova je očitke zavrnila in dodala, da videi običajno niso vključeni v prispevke, če pa je vsebina pomembna, bo upoštevana. Janša je vztrajal pri nasprotnem mnenju in trdil, da je bilo naročeno, da bi morala video odobriti ona osebno, kar je Veldova zanikala. ''Izjemoma in na vašo zahtevo prenašamo sejo prek spleta in mislim, da smo storili vse, kar lahko, da vam ustrežemo,'' je odvrnila Veldova in poudarila, da bo video članom skupine poslan po seji, a da v tistem trenutku ne more biti predvajan zaradi postopkovnih in tehničnih pravil.

Ob daljšem napetem izmenjavanju nasprotnih mnenj bi moral svojih 15 minut za razpravo dobiti minister za kulturo Vasko Simoniti, ki pa se na ekranu sploh ni pojavil. Kmalu zatem je povezavo prekinil tudi Janša.

Člani kolegija so bili mnenja, da video ne more nadomestiti besednega prispevka in dvosmerni izmenjavi mnenj. Član skupine Sergey Lagodinsky (skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze) se je kmalu odzval, da njihova skupina ni kino, kot si morda premier predstavlja. Odzvali so se že tudi v drugih evropskih skupinah, kot tudi slovenski predstavniki medijev in politike.

Ena stran z obtožbami o cenzuri, druga o uničenem ugledu Slovenije

"Ravnokar sem govorila s kolegi iz Evropskega parlamenta, so šokirani. Še nihče se doslej ni tako obnašal, pravijo (...) Še nikoli prej niso bili priča tako šibkemu nastopu. Kakšna sramota za Slovenijo," je po današnjem nastopu Janše na Twitterju zapisala evropska poslanka in prvakinja SD Tanja Fajon.

V politični skupini S&D so na Twitterju Janševo današnje obnašanje označili kot "farso in nevredno predsednika vlade". V stranki SD pa so prav tako na Twitterju zapisali, da je Janša "demonstriral vso svojo aroganco, nesposobnosti in nezmožnosti odgovornega upravljanja svoje javne funkcije".

Popolnoma nasprotnega mnenja so v SDS. Njihov evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je na Twitterju ocenil, da je Sophie in 't Veld "cenzurirala slovenskega premierja" ter da "se takšna raven nespoštovanja v Evropskem parlamentu ni zgodila še nikoli".

Tudi iz stranke SDS so tvitnili, da je bil na današnji razpravi o vladavini prava in svobode medijev v Sloveniji "cenzuriran" video posnetek, in obenem objavili povezavo nanj.

Pojasnilo v posebni izjavi

Po srečanju o Sloveniji s premierjem Janezom Janšo je delovna skupina v okviru odbora za državljanske svoboščine v posebni izjavi pojasnila dogajanje, v kateri so izrazili obžalovanje zaradi prekinjene seje.

"Srečanje skupine je bilo na izrecno prošnjo premierja Janše izjemoma predvajano v živo. Ta je prav tako izrazil željo, da bi želel v okviru svoje uvodne predstavitve predvajati vizualno gradivo. Izkazalo se je, da gradivo zajema tri video posnetke, ki so prispeli le nekaj minut pred začetkom srečanja, nekateri pa med srečanjem. Kljub temu je gospod Janša vztrajal pri takojšnjem predvajanju video posnetkov namesto da bi začeli izmenjavo mnenj skladno z dnevnim redom srečanja," so zapisali in dodali, da so po zaključku srečanja  vsi člani skupine prejeli video posnetke, ki bodo del nadaljnjih posvetovanj.

 

Komentarjev 65
  • Avatar Leon
    Leon 14:29 27.marec 2021.

    RAZVAJEN MULC: otrok med spletnim spraševanjem izgubil živce in iz modema potegnil kabel! Učiteljica 6-letnemu Janezku med spraševanjem ni pustila predvajati risanke, zato se je vrgel na tla in iztrgal kabel iz modema! Kriva permisivna vzgoja?

  • miškolin 10:34 27.marec 2021.

    SD je teroristična stranka v RS, je največje leglo neumnosti, pokvarjenosti, nasilništva in nazadnjaštva. Taka stranka nima kaj iskat v slovenskemu političnemu prostoru in jo je potrebno takoj ukinit in prepovedat njena škodljiva delovanja in ravnanja.!!!

  • miškolin 10:09 27.marec 2021.

    JJ so skoraj ujeli v to naprej skrbno pripravljeno levo politično motivirano past s strani kolaborantov iz Slovenije, kot so Fajonka in njena govnaška druščina s katero se tako rada vedno fotografira....žal tem zahrbtnim in izdajalskim smrduhom, kot še vedno ...prikaži večo do sedaj, zahrbten načrt ponovno ni uspel. Bodo pa iz tega naredili spet eno "veliko aferico" in lajali do onemoglosti, med tem, ko bo JJ karavana šla mirno dalje. Simonitiju pa samo čestitke, ker je spregledal te leve podgane izdajalske.