Slovenija
1703 ogledov

Prepir na posvetu o tehnologiji 5G

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Saša Despot
Na javnem posvetu o tehnologiji 5G, ki poteka v Ljubljani, je znova slišati nasprotujoča si mnenja o tej tehnologiji.

Matej Huš s Kemijskega inštituta je poudaril, da raziskave zavračajo trditve o škodljivih učinkih elektromagnetnega valovanja znotraj zakonsko določenih vrednosti. Nasprotniki tehnologije so mu v ostri razpravi očitali zavajanje.

Minister za javno upravo - ministrstvo današnji posvet tudi organizira - Rudi Medved je uvodoma dejal, da namen razprave ni "deljenje na tabore". "Namen je predvsem dialog," je poudaril. Po njegovih besedah se danes pojavlja preveč najrazličnejših informacij in v tej množici je težko odbrati relevantne.

"Digitalizacija je stvarnost, ki smo ji priča vsak dan. Gre za vprašanje napredka," je poudaril. Povsem zanesljivih raziskav o morebitnih škodljivih učinkih 5G po njegovih besedah še ni, saj ta tehnologija še ni v celoti implementirana. Tudi zato so na mestu razprave o vplivih te tehnologije, ki po ministrovih besedah potekajo po vsem svetu. "Uvajanje novih tehnologij na koncu zadeva slehernega državljana," je dodal.

Očitke, da je Slovenija razpravo o 5G začela prepozno, je zavrnil kot neutemeljene. "Popolnoma ničesar ne zamujamo," je zagotovil in dodal, da bo Slovenija vprašanja v zvezi s 5G izpostavila tudi med predsedovanjem Svetu EU.

Stališča znanosti je najprej predstavil Huš, ki je dejal, da v znanosti ni mogoče zanesljivo dokazati, da nekaj ne škoduje. Mogoče pa je dokazati škodljive učinke, a teh dokazov po njegovih besedah doslej ni bilo.

Raziskave, na katere se sklicujejo nasprotniki tehnologije 5G, so po njegovih besedah nezanesljive ali napačno interpretirane. Opozoril je tudi na problematiko lažnih novic, ki po njegovih besedah jemljejo prostor tehtnim argumentom.

"Industrija mora dokazati, da škodljivih vplivov ni"

Gregor Kos iz stranke Za zdravo družbo je Hušu očital zavajanje. "Znanstvene raziskave obstajajo in jasno kažejo na škodljive učinke za zdravje," je poudaril. Zagovornikom 5G je očital pristranskost in delovanje v korist industrije.

Poudaril je, da njihovo gibanje sicer ne nasprotuje razvoju. "Smo za tehnologijo, vendar ne na račun zdravja," je dejal. "Ni naloga civilnih gibanj, da dokažejo škodljive vplive - industrija mora dokazati, da škodljivih vplivov ni," je dodal.

Pritrdil mu je Igor Šajn, ki se ukvarja s stavbno biologijo in svetovanjem na področju ekologije. Podpornikom tehnologije 5G je očital diskreditacijo številnih neodvisnih znanstvenikov, ki opozarjajo na jasno dokazane škodljive vplive elektromagnetnega sevanja.

Ostro je nastopil tudi proti Hušu. Očital mu je zavajanje in diskreditacijo, pri čemer se je del občinstva spustil v razgreto izmenjavo mnenj, ki jo je poskušal pomiriti tudi minister.

Peter Gajšek z Inštituta za neionizirna sevanja je medtem dejal, da neodvisnih raziskav o vplivih elektromagnetnega sevanja ne manjka, vendar izgubijo pomen, če so "žrtev" napačnih interpretacij in razprav na neprimerni ravni.

Največji znanstveni interes na tem področju je po Gajškovih besedah predvsem v ugotavljanju vplivov kumulativnih sevalnih obremenitev zaradi različnih tehnologij. "Nismo namreč izpostavljeni samo enemu viru sevanja," je dejal. Pristojne slovenske institucije po njegovih besedah na tem področju čaka še veliko dela.

V drugem delu posveta bodo predstavniki javnega sektorja predstavili zakonodajne okvire uvajanja tehnologije, tretji del pa bo namenjen splošni razpravi, v kateri bodo lahko sodelovali vsi udeleženci dogodka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • anton55 20:51 24.januar 2020.

    Kar se sevanja tiče ga bodo vsi deležni,pri 5G gre predvsem za nadzor in vpliv na samo razmišljanje,ker deluje v isti frekvenci kot možgani,tako vsaj govorijo raziskave na YT.

  • vec 14:21 24.januar 2020.

    5G začasno prepovedat, počakat na prvo resno študijo oz vsaj dve, da pokaže kaj je na tem, nekak mi ni všeč ideja da bo na vsakih 20 metrov wifi točka, kdor hoče dobro služit s tem, naj si najde kak ...prikaži več drug vir, ker tole ne bo šlo skoz, narod bo šel na cesto, če zarad nič drugega ne more biti složnosti bo tale 5G poskrbel da bodo slovenci šli na ulico, se pravi 5G bo konektal folk :)

  • leonardo 14:17 24.januar 2020.

    Pojdimo z napredkom naprej, pa četudi na zrmlji preživi samo nekaj opic!