Slovenija
6808 ogledov

Preplah na Koroškem, v zraku vonj po plinu

Megla Egon Cokan
"Vsa Dravska dolina je ovita v vonj plina!"

Bralec nam je sporočil, da je na Koroškem v zraku vonj po plinu. "Vsa Dravska dolina je ovita v vonj plina. Po informacijah so na terenu vse službe in preverjajo kaj se dogaja," poroča tudi Koroška televizija Dravograd.

Da so na več lokacijah merili koncentracijo plina, poroča tudi portal uprave za zaščito in reševanje. Meritve so opravili na lokacijah Dravograd, Industrijska cona Otiški vrh, Robin dvor, OŠ Šentjanž, OŠ Dravograd in Bukovska vas a povečane koncentracije plina niso zaznali.

"Vonj po plinu se širi po celotni Koroški, izvor pa še ni definiran. Ker meritve niso pokazale zvišanih koncentracij, ampak le moteč vonj, se za druge ukrepe nismo odločili," nam je pojasnila Bojana Flis, ki je na Občini Dravograd odgovorna za civilno zaščito. Najmočnejši vonj naj bi bil v krajih Sele in Vrhe.

Marko Lovše z uprave za zaščito in reševanje nam je potrdil, da je na širšem območju zaznati kiselkast vonj po plinu, za kaj natančno gre, pa še niso ugotovili. Na terenu so gasilci, vzdrževalci plinovoda, na poti na Koroško je tudi mobilni ekološki laboratorij Inštituta Jožef Stefan.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je občane Mislinjske in Dravske doline opozorila, da je na različnih lokacijah Koroške (Slovenj Gradec, Šentjanž, Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Prevalje) v zraku zaznan neugoden vonj. Nacionalni inštitut za javno zdravje v Ravnah na Koroškem občanom do razjasnitve, za kaj gre, priporoča omejeno gibanje in omejene aktivnosti na prostem. Do nadaljnjega naj ostanejo v zaprtih prostori, ki naj jih ne zračijo. Priporočilo še posebej velja za občutljive oseb, kot so kronični bolniki, otroci, nosečnice, starejše osebe.

S Petrol energetike so sporočili, da z njihove strani niso zaznali nobene napake, še poroča Koroška televizija Dravograd.V družbi Plinovodi so nam pojasnili, da prenosno plinsko omrežje, za katerega so odgovorni, deluje brez posebnosti. Plin, ki je v prenosnem omrežju, je sicer brez vonja in lažji od zraka, tako da ne bi mogel biti vzrok za nenavaden vonj v zraku. 

Smrad se je polegel, bodo ugotovili, kaj je bilo?

Zadnja informacija malo pred eno popoldne je, da se je smrad polegel, nam je povedal Lovše. 

Televizija Slovenija je poročala, da naj bi po neuradnih informacijah neprijeten vonj prihajal z avstrijske strani. Kriva naj bi bila napaka pri proizvodnji papirja v papirnici v Wolfsbergu. Plin naj ne bi bil nevaren, napako pa da so že odpravili.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • evelux 22:21 03.november 2017.

    No in tako bo tudi z onesnaženjem pri Magna Hoče ..... le uživajte dokler se še da .....

  • Avatar Leon
    Leon 16:25 03.november 2017.

    "Vsa Dravska dolina je ovita v vonj plina!"......................ali z besedami ministrice za okolje ..VSE TO BO NARAVA OČISTILA .........to je bil njen epilog in prispevek pri EKO katastrofi na Vrhniki in Zalogu .

  • Matic Novak 12:34 03.november 2017.

    chemtrails