Slovenija
29 ogledov

(Pre)poln študent

Danijel Vuk in Tone Ploj si želita letos pridobiti okoli 500 novih ali prenovlje Žurnal24 main
V Mariboru primanjkuje postelj za študente. Veliko jih išče nastanitev pri zasebnikih.
“Kot kaže, bo oktobra ostalo na cesti 1.400 študentov, ker zanje ne bo prostora v študentskih domovih mariborske univerze. Prizadevamo si, da bi zagotovili dodatna ležišča, vendar nimamo denarja. Nekaj si obetamo tudi od univerzijade, saj je bil prvoten načrt takšen, da bi se za potrebe zimskih iger zgradili domovi za bivanje tekmovalcev in spremljevalcev, nato pa bi objekte namenili študentom. Ne želimo si, da bi od univerzijade v mestu ostale samo smeti, ki bi jih pustili tuji študentje, ampak da dobimo tudi nekaj trajnega in uporabnega,” je za Žurnal24 povedal Tone Ploj , direktor mariborskih študentskih domov.
 
Zaradi krize več prošenj
Da v Mariboru primanjkuje študentskih postelj, Ploj opozarja že leta. “Z letošnjo recesijo pa pričakujemo še več prošenj za nastanitev,” je dodal naš sogovornik.

Po besedah Danijela Vuka , predsednika Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov UM, se je kultura bivanja v mariborskih domovih dvignila z lansko temeljito prenovo 5. doma na Gosposvetski ulici. “Nekoč je ta dom veljal za najbolj divjega. Zdaj, ko so tukaj sodobno opremljene enosobne bivalne enote, tudi stanovalci zelo pazijo na inventar in na podobo doma. Prenove dobro vplivajo na študente,” trdi Vuk.

Odkupili bi blok
Ploj pa si skupaj s sodelavci tudi prizadeva, da bi od podjetja Konstruktor odkupili novo zgrajeno zgradbo na Smetanovi ulici, kjer bi nastal nov študentski dom. “Pogajanja so še v teku. Univerza nam je že povedala, da ni denarja za nakup. Za sredstva smo zaprosili ministrstvo za visoko šolstvo. Od ministra še nismo dobili odgovora, resnično pa si želimo, da bi lahko teh morebitnih 270 novih postelj zapolnili že oktobra,” je še povedal prvi mož študentskih domov.

 

270

novih postelj naj bi bilo na voljo oktobra, če bo pristojno ministrstvo zagotovilo denar.

“Ne gredo v vsako luknjo”
Več kot tisoč študentov, ki vsako leto ostanejo na cesti, poišče posteljo pri zasebnikih. “Največje povpraševanje je po eno- in dvosobnih stanovanjih. Študentje nekako pazijo, da jih najem stane med 80 in sto evri po osebi. Na 50 kvadratih po navadi živijo štirje študentje. Po najemu sob ni velikega povpraševanja. Zagotavljam pa vam, da v vsako luknjo študentje tudi ne gredo. Vedno bolj gledajo na kakovostno opremo in udobje stanovanja,” je pojasnila Tjaša Poropat iz nepremičninske agencije Insa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.