Slovenija
14 ogledov

Prepoved dela in ovadbe

Inšpektorji so IPS izrekli eno odločbo o prepovedi dela, štiri ureditvene odločb Žurnal24 main
Pristanišče. Nadzorni svet naj bi stanje pogodbenih delavcev obravnaval na petkovi seji.

Koper. “Lahko rečemo, da je stanje pri zunanjih izvajalcih skrb vzbujajoče na področju izplačil plač in drugih prejemkov,” poudarja Borut Brezovar, glavni inšpektor na inšpektoratu za delo glede nadzora nad izvajalcem pristaniških storitev (IPS).

6 težjih delovnih nezgod, v katerih so bili vpleteni najeti delavci, so inšpektorji obravnavali ob koncu lanskega leta.

Na težave delavcev pri teh izvajalcih je pred kratkim opozoril sindikat žerjavistov. Na zahtevo nadzornega sveta Luke Koper pa je uprava družbe nato naročila analizo, ki bi pokazala kakšno je dejansko stanje. Kot nam je povedal Janez Požar, predsednik nadzornega sveta Luke, bodo izsledki analize znani ta teden, poročilo pa naj bi nadzorniki prejeli na petkovi seji nadzornega sveta.

Tri kazenske ovadbe
Sicer so delovni inšpektorji lani in letos pri nadzoru delodajalcev, ki opravljajo storitve na območju Luke Koper (teh je okoli 40), odredili eno odločbo o prepovedi dela, štiri ureditvene odločbe, pet ustnih opozoril, 11 glob in podali kar tri kazenske ovadbe zoper delodajalce.

Delo na črno, regres, plače
Inšpektorji so med drugim v desetih primerih ugotovili nepravočasno izplačane plače, v šestih primerih rok za izplačilo regresa ni bil upoštevan, dnevni in tedenski počitki so bili kršeni trikrat, deset delavcev pa so delodajalci zaposlovali na črno. V enem primeru so inšpektorji ugotovili, da so bile plače izplačane na roke in v enem primeru, da je delavec delal več kot 56 ur na teden.

Inšpektorji sicer ugotavljajo tudi, da je stanje na področju varnosti in zdravja pri delu zadovoljivo, saj se na območju Luke varnostni predpisi spoštujejo v zadostni meri. Pri enem od delodajalcev je sicer bilo ugotovljeno, da študentom ni zagotovil predpisane osebne varovalne opreme.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.