Slovenija
27 ogledov

Prepoved lova krapov?

Jezero je po zakonu o vodah v lasti države, z njim pa upravlja okoljsko ministrs Žurnal24 main
Odlok o prepovedi. Sprejme ga lahko le kmetijsko ministrstvo.

“Presenečen sem, da tega ni na dnevnem redu. Upam, da bomo o jezeru govorili vsaj pod točko razno, čeprav problematika še zdaleč ni za 'razno', saj je stanje skrb vzbujajoče,” je o reševanju problematike Blejskega jezera dejal Miran Vovk, blejski občinski svetnik.

Zatrdil je, da bo na torkovi seji občinskega sveta zastavil vprašanje o celoletnem cvetenju jezera, pretiranem hranjenju rib in kanalizaciji. “Če za jezero ne bomo poskrbeli, bomo to na Bledu občutili vsi, še posebno turizem,” je dodal.

Blejski župan Janez Fajfar je pred časom napovedal sprejetje odloka o prepovedi krmljenja v jezeru. “Na kmetijskem ministrstvu, direktoratu za ribištvo, so pojasnili, da občina nima pravne podlage za sprejem odloka, s katerim bi prepovedali lov krapov v Blejskem jezeru. Okoljskemu ministrstvu pa smo že večkrat predlagali ustanovitev skupine za reševanje problematike jezera, a odziva ni bilo,” je pojasnil župan.

Občina se bo vključila
Na zavodu za ribištvo se zavedajo, da sta krmljenje krapov in njihov lov za jezero velik problem, in to dejstvo bodo upoštevali pri pripravi ribiškega načrta. “V postopek se bo občina dejavno vključila,” je zatrdil Fajfar. Da le kmetijsko ministrstvo lahko omeji ali prepove krmljenje, je potrdil tudi Samo Novak, predsednik Ribiške družine Bled.

“V šestletnem gojitvenem načrtu, ki ga pripravljamo, ostaja predlog o petih kilogramih krmil na ribiča na dan, kot je zdaj, z ribiškimi čuvaji pa bomo zaostrili nadzor,” je pojasnil Novak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.