Slovenija
50 ogledov

Prepoved poročanja na praznike bo ukinjena

poroka Profimedias
Če slučajno niste vedeli, v Sloveniji se je prepovedano poročati na praznike. A kmalu bo tudi to dovoljeno.

Pravilnik o sklepanju zakonske zveze je doslej določal, da se "zakonska zveza ne sklepa na dan, ki je praznik ali dela prost dan v Republiki Sloveniji". A ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo ob soglasju ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja to določilo iz pravilnika izbrisala. Edina sprememba pravilnika je zaenkrat še v javni razpravi do 3. marca, če ne bo bistvenih pripomb, pa bo začela veljati že dan po objavi v uradnem listu.

Nekaj tisoč parov, ki se vsako leto poročijo v Sloveniji, se bo tako lahko poročilo tudi na sobote, ki so prazniki in dela prosti dnevi, kar doslej ni bilo mogoče. "Navedeno pomeni, da bo zakonsko zvezo možno skleniti tudi na soboto, če bo ta dan praznik ali dela prost dan," so nam pojasnili na ministrstvo za delo. 

Torej vsem zaljubljencem bodo letos na voljo še štiri dodatne sobote, na katere poroke doslej niso bile dovoljene, in sicer 2. maj, 15. avgust (Marijino vnebovzetje), 31. oktober (Dan reformacije) in 26. december (Dan samostojnosti in enotnosti).

Komentarjev 5
  • Francesco Sinibaldi 18:01 26.februar 2015.

    Un souffle vivant.Dans la solennité d'une pensée fugitive la fête du soleil retrouvela jeunesse etle chant d'unoiseau qui cherchel'harmonie.Francesco Sinibaldi

  • marabunta 12:16 26.februar 2015.

    Popi, seveda se poročajo ob sobotah, problem je bil, če je bila sobota državni praznik, ker takrat niso poročali

  • svašta 10:54 26.februar 2015.

    in to je tudi zelo pomembno, da se v tem času urejajo takšne stvari... bolj je pomembno, da se lahko poročiš na soboto pa ne glede na to, da si že 10 let brezposeln...jao jao, določite si prioritete že enkrat!!!!