Slovenija
22 ogledov

Prepoved telefoniranja za volanom

mobitel med voznjo iStock Žurnal24 main
Vsi smo se že jezili na voznika pred nami, ki je brez zadržkov klepetal po mobitelu in oviral promet. Prometni psiholog Polič bi zakonsko prepovedal vsakršno telefoniranje za volanom, tudi prostoročno.
Voznica, ki je bila kaznovana z denarno globo, ni bila pozorna na položaj in smer vozila. Sumi se, da je med vožnjo govorila po telefonu.
Maja Adlešič, PU Ljubljana

Prejšnji četrtek smo poročali o nesreči, ko je voznica z dvema majhnima otrokoma v avtomobilu v Trnovskem pristanu zapeljala naravnost v Ljubljanico. Zahvaljujoč prisebnosti mimoidočih se je vse končalo brez hujših posledic. Na PU Ljubljana so nam neuradno potrdili, da je bil najverjetnejši vzrok za incident prav telefoniranje za volanom.


"Vsako početje med vožnjo je moteče, človekove spoznavne zmožnosti so omejene, zato bi moral zakonodajalec takšno početje povsem prepovedati, torej vključno s prostoročnim telefoniranjem, ki je po trenutni zakonodaji dovoljeno,"
zatrjuje prometni psiholog Marko Polič.

Kazen (le) 120 evrov
Lani so policisti zaradi prepovedanega telefoniranja izrekli okoli 16 tisoč glob, leto poprej 12 tisoč. Pri navedenih podatkih o prekrškarjih gre zagotovo le za kapljo v morje, saj policiji uspe kaznovati le majhen del voznikov. Globa za tak prekršek znaša 120 evrov.

"Raziskave dokazujejo, da imajo vozniki, ki imajo težave v družini, službi, z zdravjem in podobno, več nesreč preprosto zato, ker so manj pozorni na promet in okolje. Vozniki, ki imajo zasedene proste zaznavne zmogljivosti, se bodo v kriznih trenutkih odzvali prepozno in napačno," navaja Polič.

Bistvena je ozaveščenost!

Prometni psiholog nadaljuje, da je pri vsej  zadevi bistvena predvsem ozaveščenost ljudi o nevarnosti telefoniranja za volanom. "Ljudem bi morali povedati, da je vsakršno telefoniranje za volanom nevarno in obenem tudi smrtno nevarno. Višje kazni ne dosežejo pravega učinka," doda.

"Preprosta tehnična rešitev bi bila ta, da bi imeli avtomobili vgrajen motilec pogovorov, kakor je že primer v nekaterih restavracijah."


"Kajenje na vožnjo ne vpliva"
"Prižiganje cigarete v avtu zagotovo moti voznikovo zaznavanje, medtem ko kajenje kot tako na vožnjo ne vpliva. Po rezultatih številnih raziskav kajenje vozniku med vožnjo uničuje le zdravje," Polič pojasni dilemo o kajenju kot motečem dejavniku med vožnjo.

Vročina?
Psiholog je prepričan, da vročina sama po sebi ni poseben dejavnik, ki bi vplival na vožnjo. "Raziskave so pokazale, da želijo ljudje ob vročini čim prej zapustiti avto. Problem v vročini predstavljajo predvsem zastoji, ki povečajo agresivnost in jezo."

Življenje brez mobitela? Ne, hvala!

Naši starši so bili prikrajšani za odvisnost od mobilnega telefona, stari starši tudi od stacionarnega. Danes si večina življenja brez mobilnika ne more niti predstavljati. "Kadarkoli želimo, lahko pokličemo ali smo dosegljivi za kogarkoli, in temu se je težko odpovedati," konča Polič. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.