Slovenija
14 ogledov

Prepovedali bi poročanje

Minister Zalar spet uvaja člen, ki je že bil v kazenskem zakoniku iz leta 2004, Žurnal24 main
Deklica. CSD Ravne na Koroškem je iznašel način, kako utišati kritike javnosti in stroke.

Koroška. Center za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem je Okrajnemu sodišču v Slovenj Gradcu predlagal, naj na podlagi zakona o preprečevanju nasilja v družini prepove poročanje o primeru koroške deklice, a je sodišče ugotovilo, da je za to pristojno okrožno sodišče, je za Žurnal24 povedala predsednica Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas.

Kritike zaradi izvršbe, ki je konec tedna potekala na domu koroške deklice, je ostro zavrnila. "Ta otrok ni mamice videl od oktobra. Gre za preprečevanje stikov z mamo, dedkom, babico, komerkoli – za to ni zakonskih razlogov, s tem kršimo pravico otroka," je pojasnila.

"Naše sodišče ima pravnomočno sodbo o predodelitvi otroka materi, drugi postopki se vodijo drugje. Dokazov, ki so nam jih ponudili, pri odločitvi ne potrebujemo, saj jih sodišče tudi ni prejelo," je odgovorila na naše vprašanje, zakaj sodišče ob predodelitvi deklice ni dovolilo izvajanja dokazov, ki naj bi pokazali sum spolne zlorabe deklice.

Prepletanje postopkov
"Križata se dva postopka – eden je predodelitev otroka, v katerem je odločeno, da gre materi, drugi pa je kazenski postopek, ki pa vpliva na to, ali je otrok na varnem ali ni,” je ugotovil Tone Dolčič, namestnik varuha človekovih pravic.

koro%C5%A1ka, dokument | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Če je tožilstvo res predlagalo preiskavo in določilo izvedenca, bi pričakoval, da je obvestilo sodišče, naj izvršbo ustavi,"
je dodal Dolčič. A kot smo neuradno izvedeli na tožilstvu, jim tega ni treba storiti, saj tudi v preostalih primerih drugih organov ne obveščajo o stanju tožilskih zadev.

Kot pa je razvidno iz dokumenta, ki smo ga pridobili v uredništvo Žurnala24, je tožilka o preiskavi, ki poteka pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu, obvestila CSD Ravne na Koroškem. Ta bi lahko sodišču predlagal, naj z izvršbo počaka, a je namesto tega pri njej sodeloval.

"Najtežje je v primerih, ko obstaja navzkrižje interesov otrok in staršev ter morajo vsi organi ravnati v skladu s konvencijo o otrokovih pravicah," je poudaril poznavalec razmer, ki je želel ostati anonimen. Ta konvencija pa ne predvideva izvršbe nad otroki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.