Slovenija
93 ogledov

Prepovedali komercialne lete z baloni

Izjava Romana Rovnška Saša Despot
Javna agencija za civilno letalstvo je na podlagi priporočila preiskovalcev balonarske nesreče do nadaljnjega prepovedala vse komercialne lete z baloni, so sporočili na svoji spletni strani. Kaj to pomeni za balonarje, še ni znano.

Roman Rovanšek, vodja službe za preiskovanje nesreč, je sporočil, da je agencija za civilno letalstvo prepovedala komercialne polete, ker nihče v Sloveniji nima dovoljenja za to. "Morali bodo zaprositi zanj," pravi.

Licence izdaja agencija. Direktor agencije Žiga Kotnik je potrdil, da je pridobitev spričevala letalskega prevoznika obvezna tudi za komercialne ponudnike balonarskih poletov. Vendar je obenem pojasnil, da minister, pristojen za promet, ni predpisal natančnejših zahtev, zato se ta člen zakona ne more izvajati.

Kot so nam zatrdili na agenciji, se bo jutri ob 12. uri sestala ekspertna skupina agencije, ki bo odločala o nadaljnih ukrepih. Za prepoved komercialnih poletov so se odločili na podlagi varnostnega pripročila vodje preiskovalcev, torej Rovanška.

Balonarji ne vedo, zakaj prepoved

Pilot balona Emil Koprivc iz Balonarskega kluba Ekopoolje je zanikal, da bi kateri od balonov njihovega kluba poletel kljub prepovedi, saj da pri njih upoštevajo zakone in navodila. Kot trdi, prepoved velja samo za komercialne lete, kar po besedah pilota iz omenjenega kluba Gregorja Koprivca pomeni, da sami lahko letijo oz. lahko letijo, če zato ne prejmejo plačila. "Niti tega niso mogli urediti, kot se spodobi," opozarja Emil Koprivc.

Koprivc do danes s prepovedjo ni bil seznanjen in je presenečen. "To je spet eno črno-belih ravnanj, ki ne vodi nikamor. Najlažje je prepovedati, veliko težje je pa urediti, sankcionirati, nadzirati, kar bi bilo potrebno, da bi pravni subjekti normalno delovali," je povedal za Zurnal24.si.

"Ne vem, kakšen bi bil vzrok prepovedi," se sprašuje balonar Marjan Jerele iz Balonarskega kluba Kostanjevica na Krki. "Prepovejo jih lahko na primer za določene tipe letal, da bi ugotovili, ali je kakšna napaka tudi na drugih zrakoplovih, drugače pa ne vem, kakšna je osnova te prepovedi," pravi.

Pred poletom sami preverjajo zračni prostor, tako da jih agenciji niti ni treba obveščati.

Inšpektorji morajo opravljati svoje delo

Kljub vsemu bo nekaj treba storiti v kratkem, je prepričan Koprivc, ki upa, da bodo povedali, kaj. Klubom, ki imajo urejene zadeve, tako nimajo kaj veliko naložiti, pravi in ne ve, kaj bi lahko v zakonodaji preurejali, saj je kolikor toliko skladna z evropsko. "Drugo pa je, če nadzorne službe ne delajo," pravi in ne pričakuje, da bo prepoved dolgotrajna, saj bi bilo to po njegovem neprofesionalno.

"Prizadeva tiste, ki to normalno opravljajo, ki so za varnost in ostalo poskrbeli, ne posega pa v tisto sfero, kjer so eventualno napake ali nedoslednosti in da bi jih bodisi odpravili bodisi sankcionirali," je še povedal in dodal, da zakupljeni poleti oziroma darilni boni ne propadejo.

Učitelj letenja v balonarski šoli Ptuj Darko Kralj prepovedi sploh ni želel komentirati.

Trudili se bodo čim prej zagotoviti polete

Agenciji po besedah njenega direktorja Žige Kotnika ni preostalo drugega. Za Dnevnik je pojasnil, da je priporočilo preiskovalnega organa obvezujoče in ga je agencija dolžna upoštevati. Morebitnih kršitev ne pričakuje, saj so za neupoštevanje prepovedi zagrožene hude finančne kazni, v najslabšem primeru pa je kršitelj lahko celo ob licenco.

Letalska zveza Slovenije si bo po besedah generalnega sekretarja Primoža Lajevca prizadevala, da bi tistim, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje za opravljanje komercialnih letov z balonom, nemudoma spet dovolili letenje, poroča STA. V letalski zvezi upajo, da ukrep prepovedi letov ni vezan na dolgoročne postopke, saj nekatera podjetja od tega živijo.

Rezultati preiskave konec tedna

Rezultati preiskave tragedije, ki je vzela življenje štirih potnikov, bodo po zagotovilih agencije za civilno letalstvo znani konec tedna. Med smrtnimi žrtvami so bili člani družine z območja Ljubljane, hči, mati ter njen partner, ter še ena ženska.

Ob 19. uri je Nadškofija Ljubljana za umrle, poškodovane in njihove svojce v balonarski nesreči v cerkvi sv. Mihaela na Barju pripravila mašo, ki se je je udeležilo okoli 400 ljudi. Mašo je vodil pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik, ki je poudaril, da želijo z mašo pokazati, da so blizu vsem, ki trpijo, pa naj "bodo tisti, ki so bili v nesreči poškodovani, ali njihovim domačim, sorodnikom in prijateljem". Poudaril pa je tudi velik pomen upanja, da je življenje močnejše od smrti.

Sicer je zdravstveno stanje ponesrečenih v balonarski nesreči nespremenjeno, preberite pa tudi pričevanje voznika reševalnega vozila, ki pravi, da je bila reševalna akcija toliko bolj uspešna, ker se med sabo poznajo.

Komentarjev 12
  • juventus1897 20:23 27.avgust 2012.

    http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/

  • privat 18:06 27.avgust 2012.

    kaka debilnost...zakaj ne prepovejo vlade ali parlamenta v državi..ne pa poletov balonarjev...Zato ker se eni pustijo jeb..at drugi ne!! Bedasti balonirji pa naj čakajo na svoj vsakdanji kruh...dokler skorupirana oblast ne vidi da so že postali prebivalci taborišč brez humanih pravil..

  • sintesi 16:26 27.avgust 2012.

    mi je pa tega rovanška že gledat težko, kaj šele poslušat....propadel proizvajalec sveč prvi preiskovalec letalskih nesreč-to je možno samo v sloveniji....je težko ampak zaradi enega preveč pohlepnega prevoznika ne moreš uničiti vseh....