Slovenija
21 ogledov

Prepovedali uporabo semen

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V Pomurju novi primeri pomora čebel. Kmetijski minister Dejan Židan prepovedal uporabo spornih semen. SDS za prepoved tistih fitofarmacevtskih sredstev, ki ogrožajo zdravje čebel in ljudi.

Poslanska skupina SDS zahteva nujno sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo, na kateri bi obravnavali razloge in odgovornost za pomor čebel v Pomurju. Med drugim predlagajo sklep, da kmetijsko ministrstvo prouči vse možnosti, da se iz uporabe v kmetijstvu izločijo vsa fitofarmacevtska sredstva, ki ogrožajo zdravje čebel in ljudi.

Kmetom pa bi morali po njihovem mnenju zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo hkrati neškodljiva za čebele in ostale opraševalce, predvsem pa neškodljiva za ljudi.

"Kmet lahko kupi samo takšno seme, ki je na voljo na tržišču, zato mu ne moremo pripisovati krivde za takšne pomore. Zagotovo pa je kriv predvsem tisti, ki dovoljuje prodajo in uporabo takšnih strupenih sredstev za čebele ter ostale opraševalce," so v zahtevi za sklic seje zapisali v SDS.

Predlagajo tudi, da kmetijsko ministrstvo iz proračunskih rezerv nameni del finančnih sredstev prizadetim čebelarjem, ki so utrpeli pomor čebeljih družin v Pomurju.

Za pomore kriv klotianidin
Za množične pomore čebel v Pomurju v zadnjih dneh je po prvih analizah še vedno najverjetneje kriv klotianidin, ki so ga našli na semenu koruze, so ugotovili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nov pogin čebel 
S PU Murska Sobota so sporočili, da so danes malce po 13. uri prijeli prijavo o novem poginu čebel.
Na kraj dogodka so takoj odšli kriminalisti, ki so ugotovili, da je čebelarju, ki ima 200 panjev, zaradi neznanih vzrokov poginilo približno 30 odstotkov pašnih čebel. Preiskava še poteka.

Da je za pomor čebel najverjetneje kriv klotianidin, je danes na tiskovni konferenci potrdil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. Omenjene substance niso našli le v enem od sedmih vzorcev.

Prizadetih 42 čebelarjev
"V Pomurju je trenutno 16 tisoč čebeljih družin, prizadetih jih je nekaj manj kot 2.500, vendar jih je od 600 čebelarjev le 45 javilo, da imajo težave. Pri teh je stopnja umrljivosti od 10 do 50 odstotkov," je povedal minister Židan.

Prepoved uporabe semen
Zaradi pomora so sprejeli ukrepe in aktivirali načelo previdnosti. Začasno so prepovedali uporabo tretiranega semena z neonikotinoidi in registriranimi pripravki. Na podlagi mnenja dr. Janka Božiča in Biotehniške fakultete o možnih sinergističnih delovanjih različnih sredstev, so se odločili, da se takoj omeji uporaba sredstva biskaya za namene tretiranja oljne ogrščice v času cvetenja. Vzorčenje bodo povečali tudi v panjih in pri čebelah, kjer trenutno ni zdravstvenih  težav.

Kot je na tiskovni konferenci še dejal minister Židan, še vedno ni znano, koliko kmetov je kupilo omenjena semena.

Naj vas spomnimo
V zadnjih dneh so iz Pomurja poročali o številnih pomorih čebel. V soboto so prizadete čebelarje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič.

V Ljubljani pa so se v ponedeljek sestali predstavniki Nacionalnega veterinarskega inštituta, Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave RS ter Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, da bi pregledali in ugotovili prve vmesne rezultate analiz odvzetih vzorcev mrtvic, cvetnega prahu in oljne ogrščice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.