Slovenija
3320 ogledov

Osem hišnih preiskav, v enem primeru odkrili to

Novice: Med tuširanjem jo je ubila elektrika Hrvoje Jelavic/PIXSELL Policijski trak.
Policisti razbili kriminalno združbo, ki je preprodajala prepovedane droge. V eni od hišnih preiskav so odkrili laboratorij za proizvodnjo metamfetaminov.

Kriminalisti PU Nova Gorica so v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi iz Furlanije Julijske Krajine, natančneje Gradišča ob Soči, izpeljali obsežno preiskavo s področja prodaje prepovedanih drog. Preiskava je potekala na območju Ajdovščine, Nove Gorice in posredno v Italiji, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica. Združba je drogo prodajala v Sloveniji in oskrbovala tudi preprodajalce na drugi strani meje.

Preiskava je stekla lani jeseni, ko so bili slovenski policisti s strani italijanskih kolegov obveščeni o kaznivih dejanjih na območju Ajdovščine in Ljubljane. V sredo, 1. junija, v jutranjem času je nekaj manj kot sto policistov in kriminalistov izvedlo zaključno akcijo. V prvi fazi je bilo opravljenih osem hišnih preiskav, od tega ena na območju PU Ljubljana in sedem na območju PU Nova Gorica.

Policisti so preiskali osem objektov, pet vozil in izvedli tri osebne preiskave. Na podlagi zakona o kazenskem postopku so pridržali štiri osumljence. 

Italijanski preiskovalni organi so v okviru te preiskave pri eni osebi zasegli večjo količino droge, dve pištoli in večje število ponarejenih evrskih bankovcev. Italijanska policija je pridržala 36-letnega osumljenca z območja Nove Gorice, slovenskega državljana, ki bo procesiran v skladu z italijansko zakonodajo. 

Slovenski policisti so ovadili devet osumljencev za 25 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V četrtek so v večernem času na okrožno sodišče privedli tri osumljence, stare 64, 34 in 43 let. Za vse tri je bil odrejen pripor. Vsi trije so slovenski državljani, eden je iz Ajdovščine, eden iz Nove Gorice in tretji iz okolice Nove Gorice. 

V okviru preiskav na prvi dan so zasegli štiri kilograme konoplje, 200 g amfetamina, manjšo količino heroina in kokaina, protipravno pridobljeno gotovino, nekaj streliva, ponarejen zdravniške recepte, ponarejene evrske bankovce, druge pripomočke za preprodajo droge, nosilce elektronskih podatkov ...

V eni od hišnih preiskav je bil odkrit hišni laboratorij za proizvodnjo metamfetaminov. Na podlagi zaseženih pripomočkov ter uporabljene embalaže za surovine bo izdelano strokovno mnenje z oceno proizvedene količine prepovedane droge. Po preliminarnih, grobih ocenah bi za zaseženo drogo na črnem trgu lahko dobili med 40 in 60 tisoč evrov.

Pangos je dejal, da ta zadeva ni povezana z januarskim umorom v Novi Gorici. 

Osumljencem v kazenski ovadbi očitajo, da so poleg v hišnih preiskavah zasežene droge preprodali bistveno več prepovedane droge. V nadaljevanju bodo na podlagi zaseženih predmetov podali še več kazenskih ovadb, med drugim zaradi ponarejanja denarja in javnih listin. 

Vseh devet osumljencev je moških, državljanov Slovenije, starih med 33 do 64 let, eden osumljen je iz območja Ljubljane, eden z območja Ajdovščine, eden z okolice Ajdovščine, šest pa iz Nove Gorice in širše okolice Nove Gorice. Nekateri so bili že predhodno obravnavani zaradi tovrstnih kaznivih dejanj. 

Za očitano kaznivo dejanje je zagrožena kazen od 1 do 10 let zapora. 

Lani so na območju PU Nova Gorica v petih mesecih odkrili in obravnavali 45 kaznivih dejanj, letos v enakem obdobju 39. Na območju PU Nova Gorica letno obravnavajo okoli sto tovrstnih kaznivih dejanj in večje število prekrškov.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:43 06.junij 2022.

    Preverite bele noske v parlamentu ...sneg,snow,......