Slovenija
18 ogledov

Preprečen referendum pomeni vojno

Sindikati po besedah Semoliča verjamejo, da se bo ustavno sodišče odločilo strok Žurnal24 main
Ustavno sodišče o referendumski pobudi ne bo odločalo politično, so si enotni sindikati. Zbrali že 33 tisoč podpisov. "Preprečen referendum pomeni vojno," trdi Rebolj.

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča je torkova odločitev državnega zbora, da referendumsko pobudo pošlje v presojo ustavnemu sodišču, sicer pričakovana. "Je pa to napaka vladajoče večine v državnem zboru," je poudaril. "Očitno je, da so se ustrašili ljudi, saj je referendum pomembno sredstvo neposredne demokracije," dodaja.

Ustavno sodišče ne more biti v funkciji dnevnopolitičnih potreb in servis vlade.
Dušan Semolič

Predsednik ZSSS je poudaril, da so rešitve iz pokojninske reforme tiste, ki spodjedajo socialno državo, ne pa njena neuveljavitev ali zavrnitev na morebitnem referendumu. "Reforma namreč postavlja nepravične pogoje za polno pokojnino," je opozoril.

Referendumski ne pomeni vojno
V Pergamu po besedah njihovega predsednika Dušana Rebolja ocenjujejo, da je poskus preprečitve referenduma in izražanja volje ljudstva zloraba prava in demokratičnih standardov države. "Če je to zloraba prava za svoje interese, potem mora predsednik vlade odstopiti. K temu ga tudi pozivam," je dejal.

"Če bo referendum preprečen, sledi sindikalna vojna," je napovedal. Po njegovih besedah ne bodo pustili, da se "ljudstvu prepove, da pove, kaj misli".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je opozoril, da državni zbor odreka ljudem možnost, da bi odločali o tako pomembnem vprašanju, kot je pokojninska reforma, "medtem ko so silili na referendum o zakonu o RTV".

Tudi v sindikalnih centralah KNSS – Neodvisnost, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije, Alternativi in Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost so prepričani, da ustavno sodišče ne bo preprečilo izvedbe referenduma in da bodo volivci potem na referendumu zavrnili reformo.

Odločitev na ustavno sodišče
Spomnimo, da je državni zbor v torek sklenil ustavno sodišče povprašati, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oziroma zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Sindikati so 6. januarja začeli z zbiranjem 40 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma o pokojninskem zakonu, ki ga je državni zbor po vetu državnega sveta potrdil 23. decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.