Slovenija
13 ogledov

Preprečili bi lahko nesreče

Robotek Eporo se bo svetu predstavil jutri na Japonskem. Žurnal24 main
S pomočjo robotkov, ki posnemajo vedenje rib, bi se lahko v prihodnosti izognili prometnim nesrečam.

Mali robotki ribe imajo vgrajene laserje, s katerimi lahko izmerijo razdaljo med seboj. Razvilo jih je japonsko avtomobilsko podjetje Nissan. Verjamejo namreč, da se lahko tehnika uporablja v sistemih, s katerimi se lahko izognemo prometni nesreči.

Robotki na treh kolescih, imenovani Eporo se lahko premikajo po prostoru, ne da bi se ob tem zaleteli v drugega. Za zdaj so namenjeni vožnji v skupini sedmih vozil. Tehnika avtomobilom omogoča, da vozijo drug ob drugem, celotna skupina lahko hitro zamenja tudi smer.

"Ker živimo v mobilnem svetu, se moramo še veliko naučiti iz sveta rib in njihovega vedenja, saj riba plava svobodno in varno," je dejal Toshijuki Andou, glavni inženir pri projektu.

To je že drugič, da je podjetje za svoje modele našlo navdih v živalskem svetu. Lansko leto so predstavili svojega BR23C robota, ki je bil izdelan po vedenju čmrljev. Tudi ti skušajo leteti individualno in se ne zaletavajo med seboj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.