Slovenija
58 ogledov

Preprečili pohod proti Ljubljani

Lojze Peterle Žurnal24 main
Vedeli smo, kaj se lahko zgodi in na to smo bili pripravljeni, je na slovesnosti na Medvedjeku ob 19. obletnici samostojnosti in vojne za Slovenijo dejal Peterle.

Takratni predsednik vlade Lojze Peterle je v današnjem govoru opozoril, da se branitelji domovine niso delili po strankarski pripadnosti, temveč jih je "povezovala volja, da naredijo vse, da bomo živeli skupaj v demokratični in samostojni Sloveniji."

Dejal je še, da so branitelji na Medvedjeku opravili enega od temeljnih dejanj za svobodno Slovenijo in preprečili pohod vojske JLA proti Ljubljani. Takrat je promet na cesti zastal, zastal je tudi dih, na žalost pa so zastala tudi nekatera življenja, življenja vojakov, civilistov in bližnjega soseda, je nadaljeval.

Malo narodov je prišlo do svobode brez cene krvi in tudi Slovenci so jo plačali, bojevali pa so se tako, da so s trdo silo pokazali samo toliko, kolikor je bilo res potrebno. Drugo so dosegli s političnimi in diplomatskimi sredstvi, je še opozoril slavnostni govornik.

jla vojna, 1991, jugoslavija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nedolžne žrtve jugoslovanskega ognja

Na klancu pri Medvedjeku oziroma na tedanji hitri cesti iz Novega mesta proti Ljubljani 28. junija 1991 prišlo do odkritega spopada med jugoslovansko vojsko in slovensko teritorialno obrambo.

Po neuspešnih pogajanjih zaradi blokirane ceste je sledil napad na kolono jugoslovanske vojske, ki je prodrla iz Karlovca čez Gorjance do Medvedjeka. Ta je odgovorila z ognjem iz vsega orožja, hkrati pa je položaje teritorialne obrambe s kasetnimi bombami napadlo jugoslovansko vojno letalstvo.

V spopadu je padel pripadnik 21. območnega štaba teritorialne obrambe Franc Uršič, pod streli jugoslovanske vojske pa so obležali še gospodar bližnje kmetije Anton Kolar in šest voznikov na cesti blokiranih tovornjakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.