Slovenija
37 ogledov

Preprečili uvoz 14 ton dvakrat zamrznjenih ribjih filejev

oslič Shutterstock
Uslužbenci Finančne uprave in Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v usklajeni akciji preprečili uvoz pošiljke dvakrat zamrznjenih ribjih filejev, ki bi lahko predstavljala možno tveganje za javno zdravje.

Finančna uprava RS je aprila obvestila upravo za varno hrano o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila neustrezna z zdravstvenega stališča. Uslužbenci Finančne uprave so v ustreznost pošiljke posumili zaradi neusklajene dokumentacije ter nesorazmerno dolgega časa od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihoda pošiljke v Luko Koper.

Zavrnili so jih že Hrvati

Natančnejše preverjanje, v katero so se vključili tudi uslužbenci Mejne veterinarske službe, je pokazalo, da je bila pošiljka že v novembru 2015 kot neustrezna zavrnjena s strani hrvaških obmejnih organov. Pošiljka je bila namenjena hrvaškemu uvozniku, kontejner, v katerem je bila naložena, pa je bil med prevozom na Hrvaško poškodovan, zaradi česar je prišlo do taljenja zamrznjenih ribjih filejev. Kontejner je bil še pred prihodom na Hrvaško zamenjan, vendar je pošiljka zaradi taljenja ter ponovnega zamrzovanja postala oporečna, kar je bil razlog, da so jo hrvaški mejni organi zavrnili.

Po zavrnitvi je bila pošiljka odpremljena nazaj v Argentino, kjer se je za isto pošiljko izdal nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec kasneje prodal kupcu v Sloveniji, pošiljka pa je bila ponovno preložena, tokrat že v tretji kontejner, s katerim je v aprilu 2016 prispela v Luko Koper.

Obvestili vse v EU

Zaradi suma v ustreznost pošiljke zaradi neusklajene dokumentacije ter nesorazmerno dolgega časa od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihod pošiljke v Luko Koper, so uslužbenci Finančne uprave opravili preverjanje ustreznosti in pristnosti predloženega potrdila o ulovu ter z mejno veterinarsko službo uskladili potek nadaljnjega preverjanja. Skupni fizični pregled blaga je potrdil sume, saj so bile na določenem številu kartonov jasno videne sledi ponovnega zamrzovanja, zaradi česar je UVHVVR v maju pošiljko uradno zavrnila.

Zaradi tveganja v ponovni poizkus vnosa oporečnega blaga na ozemlje EU so bile o zavrnitvi prek ustreznih informacijskih sistemov na nivoju EU obveščene carinske in veterinarske službe ostalih članic EU.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 11
  • Ferluci 10:40 09.junij 2016.

    Te ribe so bile namenjene hrvaškemu trgu, najverjetneje bi spet romale na Hrvaško. Znano je, da so hrvati velik uvoznih rib zlasti v času turistične sezone, veliko uvažajo tudi iz Japonske. Toliko o odličnih ribjih restavracijah na Hrvaškem in zaupanju ...prikaži več gostov v času turistične sezone.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:43 09.junij 2016.

    To je maščevanje Andreja Bajuka,ker nismo bogaboječi.

  • Lavdan 18:57 08.junij 2016.

    Nikjer ni imena uvoznika. Na račun čimvečjega dobička uvozijo vso svinjarijo in nam jo podtikajo. Uvoznika na pranger in zapreti firmo.