Slovenija
10 ogledov

"Prepričal bom tudi SMC"

Samo Fakin Anže Petkovšek
Skupščina ZZZS je Samu Fakinu dala zeleno luč za tretji mandat, potrditi ga mora še državni zbor, kjer se lahko zaplete.

S 30 glasovi za in petimi prosti je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina imenovala za generalnega direktorja zdravstvene blagajne. Proti je glasoval del predstavnikov upokojencev v skupščini.

Zeleno luč k imenovanju mora dati še DZ, kjer pa ni gotovo, ali bo Fakin dobil podporo, saj njegovega imenovanja ne podpira največja parlamentarna stranka SMC. Če Fakin podpore ne dobi, bo funkcijo - mandat mu sicer poteče 15. maja, opravljal kot vršilec dolžnosti, ZZZS pa bo  moral ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja.

Fakin: prepričal bom tudi SMC

"ZZZS strateški načrt za naslednjih pet let ima, ima tudi rešitve za čakalne dobe, za stabilno financiranje, ki smo jih že večkrat posredovali DZ-ju. Mi menimo, da z našo politiko lahko zdravstvo stabilno posluje, in jaz sem te svoje poglede pripravljen soočiti s katerimi koli pisci programa zdravstvenih reform iz stranke SMC-ja," pravi Fakin, ki meni, da lahko prepriča tudi poslance SMC. "če bodo upoštevali argumente in številke in če jim je kaj do znanja in etike".

Fakin je v izjavi za medije po seji skupščine še ocenil, da je bila ta odločitev skupščine sporočilo politiki. "Če mi ne bodo dali podpore, nasprotujejo načinu dela zdravstvene blagajne, ki je edina med vsemi javnimi blagajnami poslovala pozitivno. Nasprotujejo načrtovanju, modri politiki, stabilnosti in transparentnosti," je dejal.

"Če bo direktor zdravstvene blagajne vršilec dolžnosti, to ne bo imelo nobenega posebnega vpliva, po sprejetju splošnega dogovora v zdravstvu zadeve tečejo po ustaljeni, birokratsko okoreli poti. Direktor zdravstvene zavarovalnice ne igra nobene bistvene vloge, saj so pravila poslovanja zakonsko rigidno določena," pravi predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič.

Žaljiv do zdravnikov

Družinski zdravniki sicer pri opozarjanju na težave v primarnem zdravstvu pri Fakinu niso bili deležni pravega posluha, pravi Muževič. "Nekatere njegove izjave so bile celo žaljive. Med drugim je dejal, da bi zdravniki radi delali manj za več denarja. Podatki kažejo, da so družinski zdravniki v Sloveniji bistveno bolj obremenjeni kot drugje v Evropi in da zato umirajo tudi sedem let mlajši. Mi imamo konkretne podatke, Fakin pa svojih izjav ni mogel z ničemer okrepiti," še dodaja Muževič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 15:56 25.marec 2015.

    Ma za bruhat, kdo temu fakinu pokriva hrbet ob vsej dokazani nesposobnosti. Tudi, če zanemarimo afere, ko je igral direktorja, pa so ga morali skoraj fizično na silo odstranit, pa je hodil s pištolo na sestanek, .... ma noro. Očitno ...prikaži več državo obvladujejo botri iz ozadja, ki so isti že 25 let ali še kaj več. Sicer še vedno imam Janšo za krivega za neprestano kreganje med ljudmi, ampak so tudi drugi vredni svojega denarja. Če še SMC tokrat "cedi", bo jasno koliko je ura.