Slovenija
168 ogledov

Prepričan, da ve, kaj se splača, a se moti

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun Boštjan Tacol
Prehod na dvotarifno merjenje se splača že, če porabite četrtino elektrike v času nižje tarife. A če je treba zamenjati števec, si prej izračunajte. Povprečnemu porabniku bi se menjava števca povrnila v 63 letih.

Ko smo poročali o najugodnejših ponudnikih pri dvotarifnem merjenju elektrike je uporabnik hubertfast komentiral: "Kdorkoli porabi več višje tarife kot male naj prešalta na eno tarifo. Matematično dokazano.“ Njegova trditev pa ne drži. Dvotarifno merjenje se splača že, če v času nižje tarife porabite približno četrtino vse elektrike, kaže naš izračun. 

Pri povprečni porabi gospodinjstva, ki je po podatkih agencije za energijo 325 kilovatnih ur na mesec, se dvotarifno merjenje splača vsem, ki v višji tarifi porabijo 240 kilovatnih ur, v nižji pa 85, kar je malo več kot četrtino skupne porabe. Izračun smo pripravili s kalkulatorjem Elektra Celje energije, upoštevane so cene paketa Prihrani več. Natančno razmerje se sicer lahko nekoliko razlikuje glede na cene, ki jih ima vaš dobavitelj. 

Prehod stane najmanj 12 evrov, lahko pa tudi več kot dvesto

Sprememba načina obračuna pa ni brezplačna. Če ni treba zamenjati števca in ni potreben obisk monterja, stane 11,54 evra, sicer pa 32,76 evra. 

Kdor na mesec porabi 325 kilovatnih ur elektrike, od tega pol v času nižje tarife, bi lahko s prehodom na dvotarifno merjenje prihranil 3,67 evra na mesec (izračun odpravljen po enakih predpostavkah kot zgoraj). 

Še bistveno večji pa je strošek zamenjave števca. Kdor nima dvotarifnega števca, namreč me more imeti dvotarfnega obračuna porabe. Kot so pojasnili v Elektru Ljubljana, stane enofazni števec 156 evrov, trofazni pa skoraj dvesto evrov (obe ceni z DDV), prišteti pa je treba še 33 evrov za obisk monterja.

Preberite si, kateri ponudnik ima trenutno najugodnejšo ceno elektrike. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.