Slovenija
58280 ogledov

Preprodaja otrok v Sloveniji: "Nekdo iz Udbe drži roko na podatkih!"

Simona Šeremet Kalanj Anže Petkovšek
Komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti bo popoldne obravnavala vlogo Simone Šeremet Kalanj, aktivistke, ki materam pomaga iskati otroke, ki naj bi umrli v sumljivih okoliščinah. Šeremet Kalanj je že razkrila primere, ko otroci niso umrli pač pa so bili prodani v posvojitev.

Aktivistka bo predstavila šest primerov otrok, ki so izginili na ozemlju Slovenije. Otroci naj bi se rodili zdravi, kmalu po porodu pa umrli. Bolniško osebje otroka staršem ni pokazalo, niti jim niso dali posmrtnih ostankov v pokop, navaja  Simona Šeremet Kalanj.

"Apeliram na državo, da se zbudi!"

"Apeliram na državo, da se zbudi. Ne zaradi mene, zaradi mamic. Ne jim samo obljubljati in se izgovarjati, da niste pristojni. Zahtevamo osnovne stvari, pripravljeni smo sodelovati, imamo veliko podatkov. Pa nam za tako pomemben projekt niso pripravljeni dati niti enega računalnika, da bi nam olajšali delo," je pred dobrimi šestimi meseci povedala Simona Šeremet Kalanj. Intervju lahko preberete tukaj. 

Simona Šeremet Kalanj | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Šest primerov smrti otrok v sumljivih okoliščinah

Prvi primer se nanaša na mariborsko bolnišnico, ki naj bi po domnevni smrti otroka leta 1971 omogočila pokop z "manjšimi stroški" v krsti z drugim pokojnikom. Mariborska UE podatka o smrti nima, status osebe je neznan. 

Drugi primer naj bi se zgodil v celjski bolnišnici, kjer sta se rodili dvojčici, ena od njiju naj bi umrla po porodu. Bolnišnica naj bi staršem izstavila račun za pokop, po podatkih pogrebne službe pa tega ni bilo. Prav tako ni nobenih vzorcev, ki bi sicer morali ostati po obdukciji. Podoben primer naj bi se zgodil tudi v Mariboru, ena od dvojčic je odpuščena z mamo, za drugo, ki naj bi umrla dan po porodu, potrdila o smrti ni, dokumentacija je nepopolna. 

Pri deklici, ki je bila rojena v Kranju, naj bi bil obdukcijski zapisnik narejen iz več obdukcijskih zapisnikov, mami pokopa naj ne bi dovolili, deklici pa spremenili EMŠO. "Mapo s tajnimi podatki lahko odpre le policija oziroma nekdo z vrha države, materi vpogled ni dovoljen," pravi Šeremet Kalanj.

Trgovina z dojenčki je bila v Mariboru dobro vpeljala, v pobudi navaja aktivistka. "Tako kot v trgovini prodajajo sladkor, tako so prodajali dojenčke," je povedala za naš portal. Deklica naj bi umrla za diagnozo, ki je "bila takrat pogosta, zdaj pa je zdravnikom neznana," navaja aktivistka. Potrdila o smrti ni, prav tako ne potrdila o kraju pokopa, je pa mama kasneje prejela vabilo na cepljenje in čez nekaj let tudi vabilo na vpis v šolo. 

dojenček porodnišnica Trgovina z otroki Slovenija "Tako kot v trgovini prodajajo sladkor, tako so prodajali dojenčke"

Deček, ki se je leta 1990 rodil v Mariboru, naj bi ujmrl še isti dan, bolnišnica, ki naj bi opravila obdukcijo, imena otroka ni vpisala, prav tako ne obstaja obdukcijski zapisnik. Dokumentacija je popravljena, EMŠO naknadno spremenjen, pod točko obvezno pa naj bi bil zaznamek, da je otroka potrebno vpisati v matično knjigo, na odpustnici pa naj bi pisalo, da je otrok zdrav in naj se čez nekaj dni oglasi v posvetovalnici. 

novorojenček | Avtor: Epa Epa

"Nekdo iz Udbe drži roko nad podatkih!"

Aktivistka je prepričani, da je šlo za organizirano prodajo otrok v posvojitev. "S pooblastilom mamic, ki iščejo svoje otroke, sem se obrnila na vse uradne institucije, vendar ni bilo posluha. Nekdo iz Udbe drži roko nad podatki," je v pobudi zapisala aktivistka. Šeremet Kalanj se je sestala tudi z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar.  "Pokazala je velik interes, da nam pomaga, a jo je nekdo na poti ustavil," pravi aktivistka in dodaja: "Varuh človekovih pravic je gluh, policija nima interesa, tožilstvo zadeve vrže v koš, bolnišnica nima dokumentacije, odvetnik je nedotakljiv, zdravniki večinoma pokojni, še živeči pa dementni." Predsednica komisije je na sejo povabila notranjega ministra Boštjana Poklukarja, direktorja Policije Senada Jušića, pravosodno ministrico Andrejo Katič, Luko Mesca, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Valentino Prevolnik Rupel, ministrico za zdravje, Petra Svetino, varuha človekovih pravic in nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar.

dezurni@styria-media.si



 


 

Komentarjev 42
  • Lojz 14:30 11.april 2024.

    Vidim, da tukaj komentirajo tudi udbaši ali otroci udbovcev, ki opravljajo umazano delo za udbaše in poslušajo zločine omalovaževati. Res ste drek od ljudi!

  • Lojz 14:28 11.april 2024.

    Zakaj je medicinsko osebje v osemdesetih množično zapuščalo porodnišnico Trbovlje? Udbaši so imeli pa svojo pisarno kar v stavbi računovodstva zraven porodnišnice?

  • Lojz 14:26 11.april 2024.

    Porodnišnico Trbovlje malo pregledat, tam je bilo množično "umiranje" novorojenčkov v sedemdesetih. Nobena ni mogla mrtvega otroka videti, vse drogirali, pri porodu pa registrirana nekdanja likvidatorka iz hude jame, ki jo je oštevilčeno navedel v svoji knjigi Roman Leljak.