Slovenija
40 ogledov

Prerivanja v predverju NLB

Protest proti kapitalizmu pred NLB.
1/22
Saša Despot
Nevidni delavci so se pred jutrišnjim shodom na Kongresnem trgu zbrali na Trgu republike, natančneje pred NLB. V predverju banke je prišlo do prerivanja z varnostniki.

Protestniki so namreč najprej zbrali pred sedežem NLB, da bi v sami banki prebrali svoje zahteve. Ker jim varnostniki tega sprva niso dovolili, je prišlo do manjšega prerivanja. A so nato varnostniki popustili in udeležence shoda spustili v banko.

Tam je okoli 50 protestnikov prebiralo svoje osebne zgodbe in izražalo socialno stisko, malo po pol četri uri pa so po izjavi aktivista Socialnega centra Rog Andreja Kurnika zapustili banko.

Ta je dejal, da podpira bankrot naše največje slovenske banke in dodal, da so nas finančne institucije s svojo logiko skupnega bogastva pripeljale na rop propada. Tako smo prišli do točke, "ko se lahko finančne institucije umaknejo in se spremeni paradigma ali pa bomo vsi postali del tretjega sveta."

Prva je, da se "dokapitalizira banke in finančne institucije ter da ljudje, ki niso povzročili krize plačajo zanjo." To po Kurnikovem mnenju pomeni, da bo velik del sveta postal "ubožnica." Druga in boljša možnost je po njegovih besedah, da se "dokapitalizirajo ljudje" in skupna blaginja.

Dejal je, da moramo zaustaviti politiko zategovanja pasov in povedati, da to ni edini izhod iz krize. "To, da ljudje umirajo pred vrati bolnišnic, ker jih zapirajo zaradi politike zategovanja pasov, ni rešitev," je še poudaril.

Razlogi za protest pred NLB

"Finančni trgi in finančne institucije so centralno živčevje današnjega sistema rentniškega izkoriščanja in razlaščanja. Skupaj s političnimi vazali vse naše potrebe pretvarjajo v surovine za njihovo bogatenje, družbeno bogastvo pa pretakajo v žepe peščice. Smo globalna generacija, ki nikoli ne bo imela ničesar, če dovolimo politikom in bankam, da diktirajo izhod iz krize. Ta pomeni krajo naše prihodnosti. Uprimo se in ustvarimo skupno gibanje, ki bo izbojevalo reapropriacijo družbenega bogastva, ki nam je ukradeno," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega bodo odprli tudi zvezek pritožb, ki bo izražal ogorčenje, in katerega bodo pretvorili v revolt proti kraji prihodnosti, za garantiran dohodek in utemeljitev novih socialnih pravic. Zvezek naj bi pomenil začetek te vstaje

V soboto pred drugo ustanovo?

Kot smo že poročali, se bodo v soboto svetovnim protestom pridružili tudi protesti po večjih slovenskih mestih. Napovedali so jih že v Ljubljani, Mariboru in Kopru. V Ljubljani naj bi zasedli trg pred finančno ustanovo.

"15. oktobra bodo množice navadnih ljudi, katerih glasovi so bili preslišani, dvignjenih glav širom sveta mirno zavzele trge in ulice, pokazale odločno nestrinjanje z nepravično ureditvijo sveta in odprle prostor legitimni javni razpravi o celostnem reševanju problemov. Shodi 'occupy' so bili do zdaj prijavljeni v več kot 1.300 mestih po vsem svetu. Gre za zgodovinski dan in prvi globalni shod v takem številu," je v sporočilu za javnost zapisala Ekipa Prisotnost šteje – 15O (Nevidni delavci sveta, Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialni center Rog) – Occupy Ljubljana.

Policija ni seznanjena

Na shod, ki je za soboto napovedan tudi v Sloveniji, se je odzvala tudi policija. "V medijih se pojavljajo pozivi k udeležbi na javni shod "15O", ki bo 15. 10. 2011 na območju centra Ljubljane. Shod ni prijavljen v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. Policija bo v skladu z danimi zakonskimi pooblastili izvajala vse naloge za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja. Hkrati pozivamo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Komentarjev 7
  • gec 17:35 16.oktober 2011.

    to niso igre hrvoje,nismo na stadionu,hrvoje...

  • gec 17:34 16.oktober 2011.

    katera vaša policija,a hrvaška?

  • gec 17:33 16.oktober 2011.

    kaj ti hrvoje nagovarjaš ljubljančane,nagovarjaj svoje hrvate...