Slovenija
16 ogledov

Prerivanje za hrano

Pomoč, ki jo RK zbere za ogrožene, je omejena. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Pri dodeljevanju pomoči za socialno ogrožene v Mariboru prišlo do incidenta. Klicali policijo. "Za hrano pripravljeni na vse," pravijo na mariborskem RK.

Najprej naj bi prišlo le do glasnih besed, nato do prerivanja. "Če sem poklical policijo, potem veste, da je bilo dejansko hudo,“ o incidentu pove sekretar območnega združenja Rdečega križa Maribor Alojz Kovačič. O dogodku sicer ni želel veliko govoriti: "Takšnih problemov je zelo veliko tudi drugod, ne le v Mariboru. Ljudje so obupani, ljudje so dejansko pripravljeni na čisto vse, da bi zadovoljili svoje nagonske potrebe, torej, da bi jedli,“ še doda Kovačič.

Poklicali smo na krovno organizacijo, kjer nam je generalni sekretar Janez Pezelj povedal, da je bil o dogodku obveščen, "ne gre pa ga posploševati“. "Takšnega izpada doslej še nismo zabeležili, je pa res, da sekretarji poročajo o slabi volji nekaterih ob dodeljevanju pomoči,“ pravi Pezelj.

"Nekateri pričakujejo, da bodo humanitarne organizacije namesto države uredile vse. Pa ne gre, ker so tudi naša sredstva omejena. Mi se trudimo pri razdeljevanju predvsem v tej smeri, da gre pomoč zares v prave roke,“ pove Pezelj.

Trudijo se za pravičnost
V Sloveniji je tako 56 območnih združenj Rdečega križa in približno 914 krajevnih organizacij. "Naša mreža seže tudi do najmanjše vasi v Sloveniji.“ Ko na sedež Rdečega križa prejmejo prošnjo posameznega prosilca, slednjo pošljejo območnemu združenju. Ta se poveže s centrom za socialno delo in s šolo, kjer podajo posamezne informacije o družini in njenih razmerah.

"Pomagamo, kolikor lahko. Med prejemniki so delavci brez služb, družine, upokojenci z visokimi računi za zdravila, vdove, samohranilke,“ pove Pezelj in poudari, da do takšnega primera, da bi se za pomoč dejansko prerivali, še ni prišlo, je pa prišlo že do veliko slabe volje. To pa smo včasih gledali le na filmskem platnu ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.